1435312078
Oбщина

Кърджали

ВИЖ общините (7 общини)

Община Кърджали е разположена в югоизточната част на Република България. Тя е най-голямата община в Източнородопския планински масив. Обхваща 117 населени места. Град Кърджали се е обособил в естествен административен, търговски, културен и промишлен център не само на общината, но и на Източните Родопи.

Селищен живот по тези места е имало още преди 6 хилядолетия. Множество уникални неолитни паметници, тракийски светилища и средновековни крепости напомнят за богатото културно-историческо минало на този край. Първите исторически находки са свързани с траките.

Българското присъствие се доказва от разкритата уникална българска базилика от XI-XII век - храма “Св. Йоан Предтеча”. Той е бил част от средновековен манастирски комплекс. Част от днешния град Кърджали е изграден върху останките на средновековния български град Мъняк.

В средата на XVII век владетел на селището е бил Кърджи Али. Предполага се, че от него е останало днешното име на града.

Историческото развитие на Източните Родопи от VI-то хил. пр.н.е. до наши дни се съхранява в Историческия музей в град Кърджали. Богатата му колекция съхранява експонати, уникални в световен мащаб.

В богатото културно-историческо наследство на общината се откроява уникалният средновековен комплекс “Перперикон” - най-големият мегалитен ансамбъл на Балканския полуостров. Смята се, че тук е била една от столиците - резиденции на тракийските царе. На “Перперикон” е открита най-ранната църква в Родопите, строена в края на IV век.

До с. Бели пласт са намерени 35 оброчни плочки, посветени на бога херой- тракийския конник. Тук е имало и тракийско светилище. Над селото се намират каменните гъби. Високите 3 метра образувания са се оформили като гъби в продължение на хиляди години под въздействието на атмосферните условия.

Общината крие още уникални природни забележителности. “Скалният процорец” край село Крушка представлява великолепен скален мост, висящ във въздуха и подкрепян от две колони. Истинско богатство крият пещерите в района. В пещерата Карангил (с.Широко поле) се намира и единственото в света находище на паяк (Centromerus milleri), в пещерата Тилкин (с.Опълченци) са и единствените находища в света на сляп пещерен бръмбар.

Културните събития са част от облика на община Кърджали. Тук се провеждат много събития с национално и международно значение. Сред тях са Международен фестивал на изкуствата “Перперикон”, Национален етнофестивал “Кърджали - столица на толерантността”, Фестивал на “Терлика”, Международен фестивал на балкански фолклор, Национален тракийски събор.

Официален празник: 21 октомври

Контакти: 

6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон: 
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg