Кърджалийската болница в инициатива за недоносени деца

  • 12 май 2017, 09:30
  • Default profile Автор Ирина Ангелова
Medium %d0%9a%d1%8a%d1%80%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bb%d0%b8   %d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0

Неонатологичното отделение при МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” Кърджали ще се включи в инициативата за Световния ден на кенгуру-грижата. Той ще бъде отбелязан за първи път в България на 15 май с Ден на отворените врати. Провеждането му се организира от Фондация „Нашите недоносени деца", съобщиха от лечебното заведение.

На този ден майките и бащите ще имат продължителен контакт кожа до кожа с децата, при които това е медицински възможно. Целта е подобряване на достъпа на родителите до техните хоспитализирани бебета и изграждане на устойчива връзка родител-дете. Кенгуру-грижата е основен елемент от семейно-ориентираната грижа и най-ефективният начин за включване на родителите в грижите за техните бебета, с най-много доказани ползи.

Повече от две десетилетия медицински проучвания доказват, че кенгуру-грижата е много повече от алтернатива на кувьоза. Тя показва положителни ефекти върху температурната регулация, сукателните умения и развитието на привързаност към майката при всички новородени, независимо от тяхната гестационна възраст, тегло и клинично състояние, както и независимо от условията, в които се отглеждат.