Лавина уби двама сноубордисти в Пирин планина

  • 11 януари 2019, 13:25
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%9b%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0 %d0%b2 %d0%9f%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd

Двама млади любители на екстремното каране на сноуборд извън ски зоната над Банско бяха пометени и убити от лавина в Пирин планина. Трагичният инцидент стана по обяд под връх Тодорка, в посока на хижа „Бъндерица”. Сигнал за трагедията е подаден в Планинската спасителна служба от други скиори в 11,28 часа днес, те станали свидетели как огромната снежна маса повлича и затрупва двамата млади мъже по един от улеите под връх Тодорка.

„Току-що извадихме и второто тяло, за съжаление са загинали и двамата, не са имали никакъв шанс в тази голяма лавина, която са подсекли при спускането си”, споделиха планински спасители от Банско, които се отзоваха на сигнала за инцидента.

Шефът на Българския червен кръст – Христо Григоров, апелира туристите да не напускат ски зоната, тъй като има много навявания от нов сняг, лавинната опасност е висока, всеки улеи крие риск „да събуди” лавина” при спускане.

„Екстремното каране е като руска рулетка, двама млади хора загубиха живота си в лавината. Не бива по този начин да се рискува нито един човешки живот. Трябва да се спазват правилата, спасителите и собствениците на ски зоната непрекъснато предупреждават за опасността извън ски зоната”, каза още Христо Григоров.

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!