Ледената пързалка в Бургас става терен за хокеен мач

  • 22 февруари 2020, 20:59
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium %d0%b1%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b0%d1%81

Демонстративен мач по хокей на лед ще се проведе утре в Бургас. Участници в него ще са хокеистите ветерани от бившия старозагорски клуб "Химик". Те гостуват в морския град по покана на управителя на СК по стрелба с лък "Белите акули" - Данаил Грозев. Срещата ще се състои на ледената пързалка на пл. "Тройката" от 11:15 часа.

Всеки, закупил билет за демонстративния мач, ще може да опита да поиграе на леда. Хокеистите ще помагат на ентусиастите и ще им покажат тънкости от този динамичен спорт. От най-добрите и запалени бъдещи състезатели последната седмица на февруари ще бъде сформирана и група по хокей на лед, която безплатно ще се включи в обучителните стъпки в този спорт. За всички зрители демонстрация по фигурно пързаляне ще направи и 11- годишната Лора Георгиева, която за кратко време, но с много упоритост научи красиво съчетание от треньора Л. Макарова.

За ХК "Химик"

През годините отборът печели много отличия на държавни първенства, включва се и в благотворителни инициативи. През сезон 1974 - 75 г. "химиците" финишират на 3- то място в класирането на държавно първенство.

През 1975 - 76 г. "Химик" е на 6-о място в А група. От следващия сезон отборът играе в група Б, където е водач в крайното класиране две години поред. През 1978-79 г. "химиците" са втори, а следващия сезон отново са лидери в групата.

В "Химик" тренират и малки хокеисти - пионери и юноши младша възраст. През 1980-а пионерският състав на "Химик" от играни десет мача има девет победи и един равен, вкараните голове на противниците са 80, докато допуснатите в тяхната врата са само 11. Те участват и в международен турнир в Чехословакия, която тогава е една от световните сили в хокея на лед.