Ледник на Антарктида носи името Криводол

  • 30 май 2017, 14:30
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium 0659593001383640953 28036 600x458

На остров Смит в Антарктида, който е част от Южните Шетландски острови, има ледник, носещ името Криводол. Това обяви проф. Ангел Кунов, който гостува на шестокласниците от СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Криводол. Инициатор на поредното събитие по Програмата за патриотично възпитание бе народният представител Красимир Богданов, а темата, която популярният геолог представи, беше посветена на земетресенията и вулканите.

Учениците изслушаха с голям интерес любопитните факти, свързани с най-големите земетресения, гигантските вълни цунами и вулканичната дейност. Наред с общопознатата информация, проф. Кунов представи и новопостъпили данни от изследванията на БАН и световната наука. Особен интерес предизвика съобщението, че на Антарктида има ледник с името Криводол.

Проф. Кунов подари за кабинета по география голям къс от минерала галенит и няколко свои книги посветени на природните явления, небесните тела, скалните образувания и минералите. От името на училището, даренията приеха директорът г-жа Цветана Николова и учителят по география Искра Илиева. Гостите поеха ангажимента да продължат интересните инициативи с учениците от Криводол и през следващата учебна година.