Лекари дискутират модерни терапии при отравяния с алкохол

  • 07 декември 2018, 15:37
  • Default profile Автор Kmeta.bg
%d0%92%d0%9c%d0%90 %d0%92%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0

Със симпозиум ще отбележи 28-мата си годишнина Клиниката по токсикология към ВМА във Варна. Форумът започва на 10 декември 2018 г., понеделник, от 9 часа.

Темата е „Клиничната токсикология – интердисциплинарна наука”. Симпозиумът, в който ще обменят опит специалисти и учени от МБАЛ-Варна и Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” в морската столица, е част от традиционните „Дни на науката”, които се провеждат под патронажа на началника на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Във фокуса на дискусиите ще са модерните методи за диагностика и терапии при отравяния и токсикоалергични реакции, както и работата с пациенти с алкохолна и наркотична зависимост. Предвидена е и постерна сесия с 13 постера по актуални теми. 

Клиниката по токсикология към ВМА във Варна е създадена през 1990 г. Единствено в нея в цяла Североизточна България се лекуват остри отравяния, както и най-тежкото алергично заболяване – болестта на Лайл. Клиниката разполага с 15 легла, самостоятелен диализен център и отделение за бедствени токсикохимични ситуации. Лабораторията й за  токсикохимичен анализ пък подпомага съдебната система в региона. А четирима от опитните лекари са републикански консултанти по токсикология за Североизточна България и оказват помощ на колегите си от всички болници в района.

От 1999 г. досега клиниката е утвърдена база за придобиване на специалност по „Клинична токсикология”, за обучение на лекари-стажанти и студенти по „Медицина” и „Фармация” във МУ-Варна. Специалистите ежегодно провеждат и курсове за следдипломна квалификация по актуални научни проблеми на острите отравяния. Клиниката внедрява най-новите методи за лечение в клиничната токсикология,  научните разработки и публикации на лекарите са повече от 200, а те са активни участници в републикански и международни форуми.

Повече информация за темите и лекторите на симпозиума вижте ТУК.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!