Лекари от Горна Оряховица спасиха дете с морбили

  • 05 февруари 2020, 18:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b8

Лекари спасиха дете с морбили, което не е било ваксинирано. То е постъпило в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ с усложнения и в много тежко състояние, съобщиха от болницата. Детето е било с усложнения и с пневмония в много тежко състояние. Лекарите описват състоянието му с висока температура, кашлица, с катарални промени в устната лигавица, обрив, конюктивит и оток на клепачите, отпаднало и интоксикирано.То веднага е изолирано в Инфекциозно отделение, като с навременната диагноза и адекватно 7-дневно лечение, е изписано от болницата напълно здраво.

„Това дете не беше имунизирано, а комбинираната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит се поставя на 1,1 година. Би трябвало всички родители да водят децата си за редовна имунизация при личните лекари. За пръв път от 13 години имаме потвърден случай на морбили от референтна лаборатория в София на дете на 1,8 г., което не е имунизирано за морбили. Детето живее в Горна Оряховица, но пристигна от друг регион, където е имало контакти с болни възрастни от това заболяване", информира д-р Дария Пулова.

Специалистът допълни, че в региона няма случаи на морбили от 13 години, благодарение на правилно провежданата профилактика и редовни имунизации. Тя припомни, че морбили е тежко заболяване, протича често с усложнения, а понякога може да завърши с летален изход.

В момента в отделението в Горна Оряховица се лекуват пациенти на различна възраст с херпес зостер, вирусен хепатит тип А и бактериална чревна инфекции в усложнена обстановка на обявена грипна епидемия. Д-р Пулова отбеляза, че през последните седмици се отчита и увеличение на друг вид шарки - варицела и скарлатина.