Лекарка заслужи голямата награда „Добрият Самарянин”

  • 21 декември 2020, 17:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium umbal stara zagora nagrada 04

Началникът на Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“-Стара Загора -  проф. д-р Лилия Пекова, е носителят на голямата награда на Сдружение „Самаряни“ за 2020 г. – „Добрият Самарянин“. Статуетката и сертификатът ѝ бяха връчени в залата на болницата от изпълнителния директор на Сдружението Димо Димов.

Заедно с това болницата получи и Отличието на общността, което беше връчено на заместник-изпълнителния директор на Университетската болница доц. д-р Георги Минков.

„Проф. Пекова, имам честта да Ви връча статуетката, която е уникална интерпретация, с която се присъединихме към европейското и световното наследство на самарянството. В случая Добрият Самарянин е изобразен като лекар, не само който помага на изпадналите в беда. Той има на гърба си с крила, едното от които е в процес на растеж. С това искаме да кажем, че за нас, хората като Вас, които помагат на другите с риск за собствения си живот, са повече от хора, те са ангели. Скъпи лекари, пожелавам Бог да ви благослови в трудния път на тази професия!“, сподели при връчването на статуетката Димо Димов.

„Това е израз на признание към мен и всички колеги, с които работим заедно – лекари, медицински сестри и санитари, които давам всичко от себе си, за да вдигнем пациентите от леглата им и да ги изпратим обратно вкъщи и на работа“, каза в знак на благодарност проф. д-р Лилия Пекова.

„В годината, белязана от световната пандемия заради COVID-19, Сдружение „Самаряни“ и всички партньори счетохме, че годишните награди „Добрият Самарянин“ трябва да изразят нашата всеобща човешка признателност към всички медици, които са на първа линия и ежедневно спасяват човешки животи. Днес сме в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, за да връчим Отличието на общността на всяко едно от лечебните заведения, в които се лекуват пациенти с коронавирус“ ,заяви Мария Данева от Сдружение „Самаряни“.