Леонардо да Винчи: Хората гледат по три начина на света

  • 15 април 2019, 07:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 123213

Роденият на 15 април 1452 г. близо до селцето Анчиано, Леонардо да Винчи се превръща в един от най-гениалните умове в историята на човечеството. Бил е извънбрачно дете на Сан Пиера да Винчи, виден държавник и местна жена от простолюдието - Катерина. Прочува се не само с шедьоврите си "Тайната вечеря" и "Мона Лиза", а и с невероятните си изобретения, които надминават времето си с векове. Може да бъде определен като Недостижим художник, скулптор, астроном, архитект, философ, учен, изобретател и футурист.

Когато е на 5 години, Леонардо и семейството му се местят близо до град Винчи, а от там идва и фамилията му. Неговото образование не е страхотно – научава се само на основно писане, четене и математика, но артистичните му таланти били видни.

Когато е на 14 години отива във Флоренция и става чирак на Андреа дел Верокио, а при него научава множество технически умения като дърводелство, рисуване, както и обработка на кожи и извайване на скулптори.

Да Винчи се квалифицира за членство като майстор художник гилдията на Свети Лука, когато е само на 20 години. По това време отваря и собствена работилница.

Една от най-известните творби на Леонардо - последната вечеря била поръчана около 1495 година, а изработката й отнема 3 години. През 1503-та год. започва работа и по най-известната му творба и най-известна картина в света - портретът на Мона Лиза. Идентичността на жената е обвита в огромна мистерия.

През 1516 година по покана на френския крал Франсоа I Леонардо напуска Италия и се преселва във Франция. Пристига като прочут художник, като „божествения“ Леонардо. Той става законодател на модата в кралския двор. Отново подготвя пищни тържества. В качеството си на архитект прави проект за новия дворец на краля.

Смятал е, че изучаването на науките го правело по-добър творец, същото така, че зрението е най-важното сетиво на човека и че очите са най-важният орган. Набляга на важност на „сапер ведере” или „как да виждаш”. Вярва в прякото събиране на знание и факти чрез наблюдение.

Умението на Леонардо да Винчи да работи като архитект, военен инженер и в същото време художник и скулптор говори много за неговият остър интелект и огромното му любопитство.

Занимава се с наука до смъртта си на 2 май 1519 г. в Кло Люсе. Според Вазари крал Франсоа I присъства в момента на смъртта му, но някои други сведения показват, че това е само легенда.

Ето и някои от гениалните мисли на Леонардо да Винчи:

"Когато критикуваш, критикувай мнението, а не автора му"

"Лош е този ученик, който не превъзхожда учителя си"

"Искай съвет от този, който умее да побеждава самия себе си"

"Който малко мисли, много греши"

"Всяко препятствие се преодолява с настойчивост"

"Гневът - това е кратковременно безумие"

"Опитът - това е истинският учител"

"Има три категории хора: такива, които виждат; такива, които виждат като им се покаже; такива, които не виждат"

"Впечатлен съм от важността на действието. Знаенето не е достатъчно; трябва да прилагаме. Готовността не е достатъчна; трябва да го направим"

"В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове"