Летен университет за биосферните паркове в Троян

  • 20 юли 2019, 18:05
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium dji 0040

Летният университет по програмата на ЮНЕСКО „Човек и Биосфера“, посветен на биосферните паркове, ще се проведе в района на Биосферен парк „Централен Балкан“, в неговата южна и северна страна, от 21 до 28 юли. Троян ще е домакин на събитието от 25 до 27 юли. Традиционно форумът привлича участници от различни краища на Европа, сред които редица изтъкнати лектори, почетни гости от ЮНЕСКО, експерти и младежи, работещи по темата за биосферните паркове.

 Програмата на летния университет ще включва теоретична и практична част, както и работа по групи. Форумът е на английски език. Участниците ще посетят различни обекти - примери за устойчив бизнес и устойчиво развитие в района на Биосферния парк. В Троян  ще бъдат посетени Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, Троянският манастир „Успение Богородично“, предвидена е разходка в града. Темите, които ще се дискутират в последните дни на форума са свързани с фестивалите като средство за промотиране и привличане на туристи, икономическите аспекти при изграждане на бизнес план и други.

 Летният университет по програмата на ЮНЕСКО „Човек и Биосфера“ е инициатива стартирала преди 4 години, благодарение на партньорството на ЮНЕСКО със Средиземноморския Информационен офис за Опазване на Околната среда, Култура, Образование и Устойчиво развитие. Форумът е отлична възможност да се популяризира районът и дава възможност на заинтересованите страни да се запознаят с перспективите, които се откриват пред тях.

 Кметът на Община Троян Донка Михайлова ще вземе участие в заключителна среща на форума на 26 юли, в 17 ч., в Информационно-културен център гр. Троян.