Летница най-пострадала от градушката

  • 06 юли 2017, 20:55
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium imgp4514

В Ловеч се проведе заседание на разширения състав на Областния щаб за защита при бедствия. Целта на работната среща бе да се анализират проблемите и набележат мерки за справяне с тях при възникване на природни стихии като обилни валежи с градушки и пожари в летните месеци.

На заседанието областният управител Георги Терзийски изрази задоволство от отличната комуникация между институциите през последните дни, когато и област Ловеч бе във вихъра на циклона, донесъл обилните и продължителни валежи. Стана ясно, че община Летница е най-пострадала от градушката.

650 сигнала за проблеми в електрозахранването е имало през тези дни, докладва Николай Джачков от ЧЕЗ, като подчерта активната роля на общините при локализиране на проблеми, което води до по-бързото им отстраняване. Той препоръча да се направят комисии по общини, които да обследват и отстранят стари дървета и почистят обрасли улици, което затруднява не само работата на ЧЕЗ, но и на пожарните коли при нужда. Джачков подчерта, че след бурята в Ловешка област  не е имало населени места без електрозахранване за повече от час, два.

Най-големи поражения за земеделските стопани има в община Летница, имаме сигнали, но очакваме и да се увеличат, защото хората още не могат да влязат в земеделските си площи, ще има комисия, която да направи оглед и прецени пораженията, докладва и Димитър Николов от Областна дирекция „Земеделие”.

Директорът на ОС на БЧК Цветомира Георгиева подчерта важността на превенцията и разказа за работата по обучение на населението как да се държи в кризисна ситуация. По селата живеят предимно възрастни хора, пътуваме и ги обучаваме какво и как да направят, какви документи да си подготвят, ако се наложи да бъдат евакуирани, какви мерки да предприемат, за да защитят себе си и домовете си при бури, земетресение, пожари и други стихии, обясни тя на заседанието.

Комисар Владимир Кацарски очерта тенденциите в работата на РД ПБЗН в област Ловеч. От 165 през 2015 г. излизанията на пожарникарите през 2016 са се увеличили на 485 за събития без преки материални щети, предимно пожари в сухите треви и храстовидна растителност. Ако направим точен разчет обаче на разходите по погасяването им, ще стане ясно, че всъщност „щетите” са големи, а тези пожари най-често са причинени от хора, обясни той и допълни, че в областта се увеличават пустеещите земи, а най-често те се почистват с опалване, което е и причината за тези пожари. 90 % от тях са умишлени, от небрежност и превенцията е важна за намаляването им.

Комисар Кацарски подчерта, че зачестяват и излизанията на службите за оказване на техническа помощ при ПТП, отводняване и отстраняване на дървета.

Където общините са активни в борбата със стихиите и съдействат работата ни, има и по-добър резултат. Трябва да се използват по-често и доброволческите формирования, те са добре обучени, макар да има още какво да се работи, но те са ни от голяма помощ и общините трябва да ги използват по-често, 90 % от тях са преминали и трите модула на обучение и работата им има бъдеще, макар да има и още какво да се желае, докладва още Владимир Кацарски.

Благодарност към работата на ПБЗН изрази и директорът на РДГ Павли Богдански. 26 горски пожара, предимно низови, с 1120 дка засегнати площи са данните от статистиката от началото на годината до момента. По думите на Богдански за да намалеят щетите, а и разходите по потушаването на възникналите пожари е важно за де засили ролята на кметовете в малките населени места - те трябва да реагират своевременно, а не само да чакат горските и пожарникарите, апелира Богдански.