Ликвидират и последното свлачище в Пловдивско

  • 02 октомври 2015, 16:55
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5eecd396 b604 7c8e

Последното свлачище в Пловдивска област ще бъде ликвидирано с отпуснатите от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане средства в размер на 1,8 милиона лева. Свлачището се намира на пътя от Асеновград за селата Яврово и Лилково. Работата по укрепването на района вече е стартирала.

 

С пари от държавата са отстранени и две други активни свлачища – по пътя за село Горни Воден и над Кричим. Там обаче трябват са необходими още средства, за да се реши окончателно проблемът. През последните дни комисия от специалисти е инспектирала всички опасни участъци в региона.

 

Най-проблемният участък е по поречието на Марица в района на Поповия остров край първомайското село Виница, където заради наносите, затлачили реката, са застрашени близките села Градина, Добри дол и Крушево в община Първомай и село Мирово в старозагорската община Братя Даскалови. Започва почистването от растителност и на 6-километров участък от коритото на река Въча от язовир „Кричим” до Кричим. Обществената поръчка е на стойност 90 000 лева.

По думите на областния управител на Пловдив Розалин Петков нормализира се положението и в бедстващите села Белозем и Поповица, където в началото на седмицата бяха наводнени десетки дворове и приземни етажи, а международният път Пловдив - Свиленград бе затворен за няколко часа.