Лиляна Павлова и Даниел Панов откриха обновения парк "Света гора"

  • 21 септември 2015, 11:47
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 577ebc3a ee19 9a88

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откри ремонтирания парк "Света гора" във Велико Търново. Паркът, разположен върху 500 декара площ, е рехабилитиран със средства от ОП "Регионално развитие" на стойност 1,9 млн. лв.


Обновени са над 6 километра пешеходни и велоалеи, създадени са кътове за отдих и спорт, както и панорамна площадка за наблюдение към старата част на града, зони за домашни любимци, фитнес на открито, скейтборд платформи, каза при откриването кметът на Велико Търново Даниел Панов.
Той припомни, че по програмата за обновяване на парковете във Велико Търново са инвестирани 4,9 млн. лв.


Изключително съм щастлив, че виждам живот в този парк. Както преди години – някои от нас си спомнят, че това беше любимото на великотърновци за спорт, за отдих и за културни мероприятия. Парк „Света гора” е свързан и с нашата история от Средновековието – тук са се намирали много църкви, основана е и Търновската книжовна школа. Местността е свързана и с Освободителната война от 1878 г., за което е построен и паметник. Искам да благодаря на премиера Бойко Борисов и лично на министър Лиляна Павлова за подкрепата и че тези европейски програми бяха отворени през 2014 г. Благодаря и на великотърновци за подкрепата. Молбата ми към всички вас е да пазим построеното и да възпитаваме децата си да ценят направеното за тяхното развитие.” – каза пред десетките семейства и млади хора, събрали се на новия парк, кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов.


„Именно тук, във Велико Търново, преди 107 години България показва, че може да бъде свободна и независима европейска държава. 107 години по-късно, в навечерието на Деня на независимостта, градът е все по-прекрасен и привлекателен. Искам специално да поздравя кмета за усилията, които положи през изминалите години да превърне Велико Търново в това прекрасно място", заяви в заключение Панов.


Не случайно преди броени дни той получи наградата за кмет на годината, успял да съхрани културно-историческото наследство.


Лиляна Павлова от своя страна заяви, че над 40 млн. лв. са реализирани през последните години за подновяване на инфраструктурата и градската среда.
Тя подчерта, че за правителството през следващия мандат приоритет ще бъде строителството и доизграждането на автомагистрала "Хемус".


Министърът потвърди, че трасето на магистралата ще преминава на 15 километра от Велико Търново. Тя прогнозира, че през 2016 година ще продължи изграждането на участъка от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч.


Финансирането за изграждането на отсечката от разклона "Плевен - Ловеч" до Велико Търново, която е с дължина 85 километра, ще бъде с бюджетни средства, посочи тя.


По думите й има предложения от Световната банка за дългосрочно кредитиране при изгодни условия, налице са и разговори с Европейската инвестиционна банка за изграждането на магистралата.


Още новини за Велико Търново и региона четете ТУК.


Снимка: в-к "Труд"