Лиляна Павлова: Взехме много поуки от миналия програмен период

  • 12 ноември 2014, 10:35
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 546337d683317

- Госпожо Павлова, какви приоритети в регионалното развитие на регионите ще поставите в новия програмен период?


- Първата задача в новия програмен период 2014 - 2020 г. е да минимизираме риска от загубите ни по оперативните програми. Вторият ни приоритет е договаряне в максимално кратки срокове с Европейската комисия да одобри ОП "Регионално развитие" за 2014 - 2020 г., защото е прекратила този процес и съответно да можем да стартираме финансирането по нея, за да предотвратим това 2015 г да се окаже нулева. На трето място специално политика за мерки и действия за по-слабо развитите и бедни райони. За тях ще имаме отделен ресор и заместник министър, който ще се занимава с това.


- Какви са поуките от предишния програмен период?


- Разбира се, грешки има. Всички сме ги правили без значение от коя политическа партия сме. Имаме от тях много поуки, които ще ни помогнат да бъдем по-добри занапред. Първо нямаше добре подготвени предефинирани проекти на бенифициентите по програмите от миналия програмен период, затова в този програмен период направихме необходимото за да имаме конкретни интегрирани планове, за да имаме готови проекти, с които да можем да стартираме веднага. Втория научен урок са критиките по Закона за обществени поръчки. Тук трябва да бъдат опростени процедурите и второ да има типизация на документите. Трето, което предстои да променим е да подобрим комуникацията с бенефициентите, за които трябва да хабим по-малко хартия и да убиваме гори. Тонове хартия отидоха по тези програми, а това не беше нужно. Всичко трябва да върви максимално бързо по електронен път. Има и още много други уроци, които научихме и ще се стремим да не допускаме същите грешки.


- Обещахте да работите усилено по програма "Енергийна ефективност"? Какви са плановете за реализацията й?


- По програма "Енергийна ефективност" ще работим усилено. Първата ни стъпка е текущата програма за обновяване на стари жилища с парите от Регионално развитие, където са ни предоставени 55% от средствата безвъзмездно за всички жилищни сгради, за които е заявено желание да бъдат санирани. Тази програма за съжаление в последната година беше в застой. Нашата цел е да в размразим. Тези сгради, при които е започнала работа по програмата, ще бъдат завършени. Като част от нашата управленска програма е разработването на цялостна мащабна програма с участие на национално финансиране, което ще включва всички жилищни сгради с фокус върху панелните да получат от държавата 100 % финансиране. По този начин значително ще променим облика на градовете. Програмата "Енергийна ефективност" ще има много трайни и положителни ефекти: създаване на работа за малкия и среден бизнес и намаляване наполовина сметките на гражданите, както и удължаване живота на жилищните сгради.


- Какви мерки ще предприемете за повишаване на прозрачността за обществените поръчки?


- Да, това е сериозен проблем и както подчертах това е един от приоритетите. Нашата цел е премахнем каквато и да е субективност при избора на изпълнителите. Това ще стане с въвеждането на по-строг контрол и типизиране на документите за строителство и това ще единствения начин, по който ще осигурим едно справедливо възлагане на поръчки.


- Пария ГЕРБ е поела ангажимент за довършването на магистрала "Хемус", което е от голямо значение за Бургас и региона. Как ще бъде финализиран мащабния проект?


- Основен приоритет за Варна и региона е магистрала "Хемус". Започваме с наличния финансов ресурс, но дофинансирането ще трябва да бъде договорено по ОП "Транспорт" по новия програмен период. Надявам се в плановете ни да бъде включен участък от Ябланица - Търново, които в момента не е в плановете на оперативната програма. Ако не стигнат средствата сме готови да преговаряме с Еворпейската банка за да осигуряване на заем. Надявам се да има финансиране и за завършим този мащабен за Черноморието проект.


- Ще влезе ли в сила предложението част от държавните данъци да бъдат връщани в общинските бюджети, за да се осигури по-добро финансиране на гардовете?


- Това предстои да бъде дискутирано. Аз мисля, че няма да увеличи данъчната тежест върху гражданите, но трябва да се изслушат всички заинтересовани страни. Все още е само предложение.