Липса на сервитьори и бармани мъчи туризма

  • 11 юни 2018, 11:55
  • Default profile Автор Михаела Благоева
Medium img 2596

Образованието е приоритет в нашия кабинет. Водим разговори с министър Вълчев за създаване на център за квалификация на кадрите в туризма. Защото има липса на кадри от изпълнителските професии – сервитьори, бармани, които формират качеството на туристическия продукт. Затова водещи и дестинации като Испания, Франция и Португалия се спряха на този модел. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на националната конференция „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения”, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), списание „Икономика“, вестник „24 часа“ и Kmeta.bg в хотел "Маринела" в София.

"В сферата на туризма се чувства осезаемо липсата на квалифицирана работна ръка. Над 90 на сто от услугата зависи от качеството й. В Министерство на туризма осъзнаваме този проблем. Преди 2 г. създадохме Междуведомствен съвет за кадрите в туризма. Над 3200 сезонни работници бяха заети миналата година през лятото, очакваме тази година те да са над 5000", каза Ангелкова.

Тя посочи,че над 300 306 души са заетите в туризма у нас. Около 27 хиляди са предприятията в сектора на хотелиерството и ресторантьорството.

"Очакваме ръст от 5% през този летен сезон, което е свързано с квалифицираната работна ръка", каза още туристическият министър.

Гласувайте за "Кмет на годината" за мандат 2015-2019 ТУК!