Липсата на контрол от стопанина прави кучето агресивно

  • 19 април 2019, 12:23
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium 23 e1540283522798

В рамките на седмица два случая на нахапани от домашни кучета деца разбуниха духовете в страната. Какво провокира агресията сред животните? Отговорни ли са стопаните им за тяхното поведение? Как да реагираме при евентуално нападение? За да научим отговорите на тези и още въпроси по темата разговаряхме с д-р Димитър Яновски - ветеринатен лекар и председател на Български ветеринарен съюз в София. 

- Д-р Яновски, оказва ли влияние сезона и затоплящото се време на поведението на кучетата? 

- Проблемът с тази агресия е проблем с контрола на животните - това, че няма достатъчно адекватен контрол от страна на стопанина. Понякога причина е и недобрият избор на порода. Стопани, които не могат да възпитават по подходящ начин кучета - специално селектирани за пазачи например, води до агресивното им поведение. Не сезона или времето, а не доброто възпитание и отношение са основна причина за това.

- Кои са най-опасните породи кучета и какви специфики има при тяхното отглеждане?

- Неправилна е употребата на термина "опасна" порода за кучета. Става въпрос за породи, селектирани с цел пазач. Всяко едно животно може да бъде опасно, ако не е обучено правилно и стопанинът не извършва адекватен контрол над неговото поведение. Например овчарките могат да бъдат заплашителни, ако няма нормално обучение.

- Как изглежда правилното възпитание на домашния любимец?

- В някои западноевропейски страни самата държава осъществява контрол за отглеждането на такива породи, които биха могли да бъдат агресивни. Това се изразява най-често в проверки и обучения от специалисти. Всеки човек, който си взима домашен любимец трябва да е наясно какво води вкъщи. Домашният любимец не е играчка, а животно. 

- Какво провокира агресията в кучетата?

- Причините могат да бъдат много и всякакви. При всеки случай е индивидуално. На пръв поглед това може да съвсем елементарна реакция на някой човек. Бабата или майката води детето за ръчичка и казва "внимавай, куче". Животното мисли, че след като пищиш, скачаш или бягаш от него - трябва да се защити. Неадекваното поведение на човека може да привлече агресия.

- Как да реагираме при куче, което лае срещу нас или ни напада?

- Притеснението и стресът могат да нанесат по-скоро повече проблеми, отколкото самото животно. Когато то реагира по този начин и вие реагирате с истерична и притеснена емоция, то мисли, че вие го заплашвате. Запазването на спокойствие е най-доброто, което може да направите. Още от ранна детска възраст не бива да се насажда страх от кучето. 

- Вярно ли е, че кучетата надушват страха?

- Напълно. Ние самите провокираме агресията. Това важи не само за кучетата, а за всяко животно. Липсата на контрол от страна на стопанина, неадекватното обучение на животното и неадекватното поведение от страна на отсрещния човек.