Литературен тур показва знакови места за поети в Бургас

  • 04 септември 2020, 19:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 63e8eecb80d5db4a497c98a6e77e93de

Интригуващ литературен тур, който ще показва емблематични места в Бургас, свързани с живота и творчеството на писатели и поети, стартира тази събота. Той ще започне в 10:30 часа на 5 септември от двора на къща-музей "Петя Дубарова".

Участниците в него ще имат възможност да се запознаят със символични места и истории за Бургас, оставили дълбока следа в родната литература.

Литературното приключение ще премине през няколко интригуващи локации - къща-музей "Петя Дубарова", Българска агенция по безопасност на храните, където е работил Димитър Димов, Паметна плоча на Стефан Тинтеров, Дом на писателите и Регионална библиотека "Пейо Яворов".

Гид на разходката ще е д-р Добрина Топалова, която ще разкаже интересни истории, свързани с историята на литературата. Тя ще ви отведе на едно вълнуващо пътешествие по познати и непознати улици, за да върне спомена за онези наши съграждани, чиято свежа мисъл, талант и вдъхновение са родили и съхранили литературния дух на Бургас. 

Д-р Добрина Топалова има литературоведски и критически изяви, преобладаващо свързани с бургаски творци - Петя Дубарова, Христо Фотев, Керана Ангелова и др. Автор е на две литературни монографии - "Митът Петя Дубарова", 1,2 том; "Прозата на Керана Ангелова: Да си върнем Сътворението"). Носител е на наградата "Петко Росен".

Литературният тур се организира от Община Бургас с надеждата да се наложи, развие и през следващите години да е в подкрепа на местния туризъм. Той ще се предлага също така на ученици и учители от града, но и от страната.

Снимка: общината