Литургия и курбан за Богородица в Изворския манастир

  • 15 август 2017, 07:21
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium izvor hram   manastir

На днешния християнски празник Голям Богородица Изворският манастир край село Извор, община Димово, чака  стотици миряни, съобщи игуменът му архимандрит Василий. По традиция на този ден, който е храмов празник на манастира,  идват поклонници от близо и далеч. За всички тях ще бъде изнесена чудотворната икона на Пресвета Богородица, която закриля бедни и безработни. Хората ѝ се молят за материално блогополучие.

Денят започва с Божествена света литургия, отслужена в манастирския храм. За всички гости се приготвя курбан, който след освещаване ще бъде раздаден за здраве и благополучие.

Изворският манастир е създаден през XII век от руския княз Извор Таворски. Разрушаван е няколко пъти, но през XVII век е възстановен. В него е открит ръкопис на четвероевангелие, състоящо се от 248 листа. Смята се, че е писано през 1550 година във Влашко. Днес то се съхранява в библиотеката на БАН.

През манастира минал известният пътешественик Феликс Каниц, който пише, че в него видял византийска живипос. Днес голяма част от нея е унищожена. Храмът е изписан  през 1923 година от художника Господин Желязков, автор на стенописите и  във видинския храм „Свети Димитър”.

През 1989 година в манастира е построен хотелски комплекс с всички удобства за поклонници. Той вече е пълен с гости за утрешния ден, допълни архимандрит Василий. Манастирът се намира на 9 км от град Димово и на 2 км от село Извор.