Логиката на пенсионния модел започва да се губи

  • 14 октомври 2020, 13:15
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium 1397220817 6

Общото между различни мерки, които  се лансират в публичното пространство извън тези за вдигане на минималната пенсия, е, че те на практика разрушава логиката в пенсионния модел. Това заяви пред Kmeta.bg бившият социален министър Ивайло Калфин по повод обсъжданията кои пенсии трябва да се вдигнат и с колко.

Според него предложенията едни пенсии да се вдигат с 5%, други с 10%,  както и линията на бедността да се определя от правителството, а не по установена методика, както и да се вдига таванът на максималните пенсии, но той да не съответства на максималния осигурителен доход, започват да обезсмислят пенсионния модел.

"Нормалното е в един пенсионен модел  да има значение колко дълго  е работил човек, колко е трудовият му стаж и върху каква сума се е осигурявал, сравнена със средния доход по времето, в което е работил", каза Калфин.

Той допълни, че това е схемата за пенсионно осигуряване, която предполага човек да се откаже от част от доходите си днес, за да получава по-висока пенсия, когато се пенсионира в някакъв следващ момент. Идеите, които се обсъждат обаче, ако бъдат приети, ще доведат до там, че половината пенсионери ще получават приблизително една и съща пенсия, независимо колко са работили и са се осигурявали, смята Калфин. Според него ще има и друг негативен ефект – работещите ще получат ясен знак, че ако така се управлява пенсионния фонд, няма да има никакъв смисъл те да се стараят да си правят осигуровки, а ще  разчитат на добро разположение на правителството в един бъдещ момент, когато стане време да излязат в пенсия.

"Пенсионната система е дългосрочна и тромава и освен това в нея има изключително много финансови средства. Всяко едно решение, свързано с нея, е обвързано със сериозни финансови ангажименти, и затова трябва да бъде добре обмислено. Истината е, че се знае много добре какво трябва да се направи. С промените от 2015 г. беше внесена прогнозируемост в тези параметри, за които споменах, но после се реши само да се увеличи възрастта за пенсиониране", коментира Калфин, който беше един от авторите на промените в пенсионната система.