Локални сметища никнат в ромския квартал “Изток“ в Пазарджик

  • 29 май 2016, 13:59
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a069272987f

Локални и незаконни сметища постоянно никнат в околностите на ромския квартал“Изток“ в Пазарджик, като последното се появи недалеч от частната джамия „Абу Бекир“, станала печално известна покрай радикалния ислямист Ахмед Муса Ахмед и неговите сподвижници.


Купища боклуци-стари и прокъсани юргани, одеяла, огризки от плодове, найлонови торбички с остатъци от храна и други мръсотии се въргалят и към полето зад мезонетите на ромите на улица „Сютка“, където каруци от целия квартал разтоварват строителни отпадъци от ремонти и подмяна на дограми. Тъкмо ги научихме да си плащат тока и водата с няколко „наказателни акции“ и мургавите обитатели на квартала, те пък започнаха да хвърлят боклуци, където им падне, гневят се от общината.


Нелегалните сметища са потенциално опасни особено през лятото, когато от високите температури разлагащият се боклук започва да вони и да прсъска зарази за щъкащите нагоре-надолу ромчета.


От кметската управа заплашиха, че ще започнат да глобяват заради мръсотията в квартала и като че ли местните жители за малко се стреснаха и си почистиха около къщите, но извън пределите на махалите „Токайто“ и „Шантик“ отново на места се образуват малки купища със смет и камионите на сметопочистващата фирма непрекъснато висят в квартала, за да вдигат препълнените контейнери или да разчистват локалните сметища.


Преди години живеещите в района масово отказваха да плащат ток и се прикачваха нелегално за съоръженията на „ЕВН“, за да седят на светло. Далаверата обаче бързо секна, след като от електроразпределителното дружество изнесоха всички електромери на стълбове отвън на улицата и абонатите в „Изток“ започнаха да си плащат енергията.


Същото се случи и с водата- тъй като жителите на квартала пиеха и разливаха от питейната течност „на вересия“, екипи от „В и К“ в града минаха през къщи и апартаменти и запечатиха тръбите, докато ползвателите на вода не се издължиха на държавното предприятие. Оттогава проблеми с електричеството и водоснабдяването в пазарджишкия ромски квартал почти няма.


За сигурността и безопасното съжителстване в „Изток“ бдят и униформени от Полицейския участък в района, който е в една сграда с две ромски фондации, а в съседство има изнесени служби на общината. В квартала има и две детски градини, както и начално училище “Г.С.Раковски“ и прогимназия “Св.св.Кирил и Методий", а на границата с кв.“Ябълките“ е и СОУ“ Димитър Гачев“, в които учат предимно деца от етноса.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!