Локдаунът ще бъде фатален за част от бизнеса, ако няма мерки

  • 25 ноември 2020, 12:50
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d0%bd %d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2 1

От здравна гледна точка локдаун за срок от три седмици вероятно ще се отрази положително на здравната система, защото експертите твърдят, че едно такова затваряне ще намали броя на заразените и съответно ще намали натиска върху болниците. Но от чисто икономическа гледна точка локдаунът ще бъде фатален за някои бизнеси, а на други ще отрази негативно. Така коментира пред Kmeta.bg решението за затваряне на големи търговски центрове, ресторанти и други услуги Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал(АИКБ).

Той каза, че настояването на работодателите е било заедно със здравните мерки да се вземат и икономически, но то не е било чуто до момента. Това поставя бизнеса в позиция на несигурност дали ще получи някаква компенсация.

Според Иванов икономически мерки в подкрепа на бизнеса трябва да бъдат обявени, защото ще пострадат не само работодатели, но и много работници, които ще останат без работа. Изпълнителният директор на АИКБ допълни, че е трудно да се изчисли колко хора ще бъдат засегнати, защото до момента не е ясно кои точно търговски обекти ще бъдат затворени. Все още не е ясно дали ще бъдат затворени само моловете, където се струпват много хора, или всички търговски обекти, включително и малките кварталните магазини, които не продават хранителни стоки. Сметките са, че около 500 хил. души се трудят в отраслите ресторантьорство и търговия на дребно. Отделно от тях има самоосигуряващи се лица и това са предимно собствениците на тези бизнеси, допълни Иванов.