Лошият басейн се разпознава с просто око

  • 02 юли 2019, 15:40
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium mp

Началото на летния сезон и горещото време накара стотици столичани да се отправят към най-близкия басейн. Какво е състоянието на басейните в София? Кои са най-често срещаните нарушения? По какво плажуващите могат да познаят "лошия" басейн? По темата разговаряхме с Мариана Петрова - главен инспектор по "Обществено здраве" РЗИ-София.

- Г-жо Петрова, какво е състоянието на плувните басейни в столицата? Колко са взетите проби от РЗИ-София от началото на сезона? Колко от басейните са затворени до момента – заради нарушения?

- Столичната регионална здравна инспекция осъществява контрол на плувните басейни на територията на град София. В публичния регистър, който се поддържа от нашата инспекция, са вписани 178 плувни басейна, от които 48 са открити, другите 130 са закрити. Към момента за летния сезон, от началото на юни, имаме направени проверки на над 33 плувни басейна и сме взели над 120 проби. Предварително получаваме информация от собственици и ведомства, които стопанисват такива басейни дали ще функционират или не. Имаме постъпили заявления на някои от басейните, че този сезон няма да отворят врати за посетители поради различни причини. Към днешна дата нямаме затварян открит басейн. Имали сме временно затворени два закрити басейна. Това е административна мярка, заповед за временно спиране на експлоатацията на обекта до отстраняване на нарушението. След което отново са пуснати в редовна експлоатация.

- Кои са най-често срещаните нарушения?

- Това са нарушения, свързани с качеството на водата в плувния басейн – химическите показатели, като остатъчен свободен хлор, перманганатна окисляемост, амониеви йони и нитрати. В зависимост от стойностите, които са вписани в протокола от лабораторията се предприемат съответните мерки. Пише се предписание с кратък срок да се преведе качеството на водата в съответните норми или има случаи, в които временно се затварят обектите.

- Каква е санкцията за собствениците в зависимост от откритите нарушения?

- Размерът на глобите се определя в зависимост от тежестта на нарушението и обстоятелствата, при които са извършени. Според действащото законодателство сумите за физически лица са от 100 до 1500 лв., за юридическите са от 1000 до 5000 лв.

- Кое е най-тежкото нарушение?

- Предполагам никои от собствениците не може да си позволи най-тежкото нарушение. Това е, когато един басейн се спира за по-дълго време и в него е плувал човек с инфекциозно заболяване. В този случай задължително се спира басейнът, източва се водата, измиват се и се дезинфекцират дъното и стените му. Всичко се проследява много внимателно, след което басейнът се пълни отново. Правят се изследвания на водата и чак тогава се възстановява работата му. Но такова нещо на територията на София не се е случвало.

- По какво самите хора могат да познаят "лошия" басейн?

- Когато влезете като потребител и установите общата хигиена в обекта. Ако съблекалните не са в добро състояние, душовете не функционират – тогава ще се замислите дали водата отговаря на качеството. С просто око това не може да бъде видяно, освен ако няма някакви прораствания между фугите, зеленясване на водата. Но никой собственик не би си позволил това да се случи.

- Какви са рисковете за здравето ни, ако попаднем на силно замърсен басейн?

- Това могат да кажат здравните специалисти, но при всички положения ще има негативен ефект върху здравето. Но всичко зависи от личното здравословно състояние на човека. Потребителите са много активни и никога не биха си позволили да влезнат в такъв басейн. За тази цел нашият съвет е – ако нещо не съответства,  първо да се обърнат към управителите на обекта. Ако не получат адекватен отговор или действия, биха могли да се обърнат към дежурния телефон на РЗИ-София или да подадат сигнала на сайта на инспекцията. Имаме един постъпил сигнал, който в момента се проверява.

Снимка: стопкадър БНТ