Ловци откриха трупове на диви прасета край Върбица

  • 07 октомври 2019, 17:03
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium 77756

Сигнал за намерени трупове на диви свине е подаден снощи в ДГС-Върбица, съобщиха от пресцентъра на СИДП като уточниха, че при първоначалния оглед труповете са били около десет.

Служители на стопанството и ловният експерт на Североизточното държавно предприятие инж. Тервел Стефанов са обходили района. Мъртвите диви свине са открити в местност с храсти между Върбица и село Менгишево, извън горските територии.

В момента на място има служители на стопанството и представители на ОБДХ. Извършва се претърсване на целият район. От всички открити мъртви животни ще бъдат взети проби, които ще бъдат предадени за изследване. Труповете ще бъдат загробени, като мястото ще бъде обработено съгласно правилата за дезинфекция.

Сигналът за мъртвите животни е подаден от ловците от дружината, която ловува в този район.

На 6 август т. г . при обход на горските територии служители на ДГС Върбица намериха полуразложено прасе в местността “Елешница”, на 10 километра от с. Бяла река. Ден по-късно била изпратена проба за изследване, а Националната референтна лаборатория оповести положителен резултат за вируса на Африканската чума по свинете, а районът към “Елешница” беше блокиран. Тогава бяха затворени и туристическите пътеки, а в гората бяха поставени и камери за денонощен контрол на трафика на хора.