Ловеч чества 140 години Априлска епопея

  • 18 май 2016, 07:55
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5e1a64c4 2492 2b17

С поредица от събития  Ловеч отбеляза 140 години от Априлското въстание. В тържествения ритуал на площад „Тодор Кирков“ кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова припомни подвига на героя Тодор Кирков Войводата, обесен на 24 юни 1876 г.


„Площадът носи името на този 28-годишен мъж, който отдаде живота си, защото имаше  дързостта да се бори с поробителя. 140 години по-късно сме се събрали в знак, че сме българи и знаем каква цена сме платили за това“, каза Корнелия Маринова пред събралото се множество.И други събития в Ловеч на 17 май бяха посветени на Априлското въстание. Програмата включваше кръгла маса на тема „140 години Априлска епопея“. Научен ръководител бе проф. Пламен Митев от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.  


Проф. Митев в изложението си се спря върху някои все още непроучени факти и твърдения за въстанието, както и върху нови научни разкрития за Гюргевския революционен комитет. Теодор Тончев и Христо Тодоров от Регионалния исторически музей в Ловеч направиха научни съобщения, а представители на Държавния архив и Регионалната библиотека – презентации. Темите, които  поставиха са: „Войводата Тодор Кирков“, „Ловчанският митрополит Йосиф Първи и Априлското въстание“, „Ботевите четници“, „Оръжието в Априлското въстание“ и „Възпоменателни знаци за Априлското въстание в община Ловеч“.Кръглата маса бе открита от кмета на Ловеч Корнелия Маринова. Събитието събра много граждани, педагози  и ученици.


От 17.30 ч. в Клуба на дейците на културата гостуваха етнографът и историк Стоян Райчевски и издателят Иван Гранитски (изд. „Захарий Стоянов“) представиха книгата „Априлското въстание и възникването на Княжество България” на акад. Константин Косев, който поради здарвословни проблеми не можеше да присъства. Те се спряха и на книгата му  „Българският възрожденски дух“. Стоян Райчевски представи любопитни факти и подробности за Априлското въстание и подчерта, че старите тези, че то е неуспешно, са несъстоятелни, защото то е довело до Освобождението на България.