Ловеч дава 20 000 лева за параклис

  • 05 февруари 2019, 08:01
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium lagera 2

20 000 лева са заложени за изграждане на параклис на мястото на бившия концлагер „Слънчев бряг“ (1959 -1962 г). Средствата бяха утвърдени от общинските съветници на сесия. Сумата е записана в Капиталовата програма.

Идеята за изграждане на параклис е на повече от 10 години и е необходим като място за поклонение пред жертвите на тоталитаризма.

Както е известно, лагерът  „Слъвчев бряг“ е бил секретен и един от най-жестоките лагери в България. Запазените архивни документи разкриват, че там са въдворявани оцелели от комунистическите репресии бивши депутати земеделци, търговци, адвокати, музиканти и актриси, както и обикновени селяни, отказали да влязат в ТКЗС. По-известни личности са български джазов музикант  Сашо Сладура, който намира смърта си там, композиторът Димитър Чабуклийски, и актрисата Надя Дункин. Бащата на известната певица Богдана Карадочева, Иван Карадочев също е въдворен и убит в лагера.

Лагерът е закрит през април 1962 г., след като проверка на висшето комунистическо ръководство установява нарушения на закона, тежък режим и физическо насилие, но от никого не е потърсена наказателна отговорност.

Всяка година през март на мястото се организират традиционни шествия в памет на жертвите.

Община Ловеч последователно се грижи за паметните места от близкото минало. През пролетта на 2017 г., дни преди традиционното шествие до „Слънчев бряг“, бяха поставени три информационни табели. Те упътват пътуващите в направлението Ловеч – Троян как да стигнат по-лесно до каменната кариера и да се поклонят пред жертвите на комунизма.