Ловеч иска да вдига забравена скулптора

  • 29 юни 2016, 08:50
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5f2b6f33 aa91 f794

Редовното четиринадесето заседание на Общинския съвет в Ловеч е на 30 юни. В последните дни дневният ред на сесията стигна до 35 точки. Включени са две питания на общински съветници – относно почистването на храсти и премахването на единични дървета на територията на Ловеч и относно придобиване на нови автомобили.


Сред важните точки е откриване на процедура за финансово оздравяване на Община Ловеч. По тази тема ще докладва кметът на Общината Корнелия Маринова. Общинските съветници ще приемат програма за управление на отпадъците на Община Ловеч за 2016 – 2020 г., програма за опазване на околната среда на Община Ловеч. Ще се разглежда и информация за икономическите резултати и финансовото състояние на „Общински пазари – Ловеч“ ЕАД за първото тримесечие на 2016 г, както и на ЕКО – ЕАД за същия период.


Интересни спорове се очакват по предложението относно заплащане за транспорт и поставяне на скулптурната композиция „Подписване на мирен договор с Византия в крепостта Ловеч от Асеневци“. Това е част от композиция на скулптора Георги Гергов, която общината е поръчала през 80-те години на миналия век и досега е съхранявана в София, но вече се налага спешно извозване на паметника. По този казус имаше обществено обсъждане с крайни противоположни мнения.


По-възрастните специалисти приветстват идеята да се приеме паметника, независимо колко ще струва на общината. Други обаче изтъкнаха, че това е “отживяла естетика, един мъртъв проект“.