Ловеч подкрепи инициативата "Балканджии – сърцето на България"

  • 27 февруари 2019, 21:44
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium balkandjii cover statia

Община Ловеч приветства стартирането на „Балканджии -сърцето на България“ - онлайн медия и инициатива за култура, туризъм и история на селищата в областите Ловеч, Велико Търново и Габрово. Инициативата има собствена фейсбук страница.

„Създадох тази инициатива, защото искам да видя нашите градове да работят заедно за по-доброто си бъдеще“, казва журналистът Момчил Цонев, който е създал инициативата. Той е създател на новинарския сайт Габрово Daily и на международния фестивал за улични изкуства 6Fest Gabrovo, един от създателите и авторите на историческата поредица Габрово – живият град.

Ето какво споделя още Момчил Цонев за инициативата „Балканджии – сърцето на България“: „От Габрово съм, но имам корени и дълбоко в Севлиевския Балкан, познавам духа и историята на нашия край, обичам културата му и мога със сигурност да кажа: Балканджийският край от Тетевен на запад през Троян и Габрово до Велико Търново, Трявна и Елена на изток – това е сърцето на България. Община Ловеч също влиза в този регион. Обединява ни природата на Балкана, балканджийската архитектура е една и съща, развивали сме се като най-българската част на България – културно и стопански. Където и да отидеш, все са стари занаятчийски и културни центрове – Габрово, Ловеч, Троян, Тетевен, Трявна, Елена… Богати, горди, образовани и предприемчиви планински градове и хора.

Да, често в миналото нашите градове са се съревновавали – дали габровци или троянци произвеждат по-добра керамика, откъде да мине железницата през Балкана – през Габрово или през Трявна, а съревнованието между Габрово и Севлиево е влязло в анекдотите.

Но пък колко много неща ни обединяват. Вече изредих някои от тях. Но има и още. Всеки от нас има роднини в някое съседно селище. Аз имам в Габровско, Севлиевско и чак Търновско. Едно време нашите предци са обикаляли района не само по търговия и работа, но и за да отпразнуват събора на някое съседно селище, събирали са се на една маса и на едно хоро.

Днес живеем в три съседни области – Велико Търново, Габрово и Ловеч. Основните ни градове са Априлци, Бяла черква, Велико Търново, Габрово, Горна Оряховица, Дряново, Елена, Килифарево, Ловеч, Лясковец, Павликени, Севлиево, Тетевен, Троян, Трявна. И като тръгнеш с колата, всяко населено място в балканджийския край е на 30-60 минути път. А познаваме ли се? Сякаш не толкова добре, както в миналото. Ходим ли си на гости? Май не много често. Ходим си по празници. Бил съм на повечето по-големи празници и фестивали в нашия край.

Но има и още събития, изложби, концерти, кино, фестивали. За всички тях искам да разказваме заедно в “Балканджии – сърцето на България”. И за природата, историята, туризма на нашия край. Има един много хубав израз на сайта Дестинация Дряново (Destination Dryanovo) – дряновския кРАЙ. За всички нас нашият регион е балканджийският кРАЙ.

Но освен да си ходим на гости за празници и делници, можем и заедно да се развиваме. Заедно от Габрово и Велико Търново да правим култура и бизнес. Заедно от Троян и Ловеч да правим туризъм. Заедно от Трявна и Елена да почитаме историята си. Общи събития, общи организации, общи фирми, общи партньорства. Един кРАЙ сме и заедно градовете от трите области Велико Търново, Габрово и Ловеч ще сме по-силни.“