Ловеч посрещна Георги Иванов

  • 10 април 2019, 20:54
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 57052300 10219380391970987 8352124666592100352 n

Много граждани се събраха днес на Алеята на космонавтите в Ловеч, където бе посрещнат първият български космонавт и почетен гражданин за празника по повод 40 години от полета на българин в Космоса. Заедно с него в Ловеч бяха космонавтите Павел Виноградов, Владимир Ремек, Ярослав Ирмашевски, Берталан Фараш, Иван Белла и Алекснадрър  Александров.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова и Георги Иванов откриха паметна плоча по случай 40 години от полета, а космонавтът Иван Белла от Словакия, който за първи път е в града, посади дърво на алеята.

Гости на тържественото събитие бяха генерал Константин Попов, председател на постоянната комисия по отбрана, ген.-майор Красимир Маринов, директор на щаба на отбраната, ген.-майор Цанко Стойков, командир на българските военно-въздушни сили, бригаден генерал Пламен Богданов, началник на националния военен университет Васил Левски – Велико Търново, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, представители на Института за космически изследвания и технологии, народните представители Иван Миховски, Калин Василев, Милко Недялков.

„Тази  алея съществува благодарение на това, че през годините Георги Иванов водеше своите приятели тук, в Ловеч“, припомни в словото си кметът Корнелия Маринова. Тя добави още, че родният град на Георги Иванов,  който е бил известен в миналото и с произвеждането на самолети, има всички възможности да се развива и да чертае бъдещето си нагоре.

„За мен винаги е било радостно и вълнуващо да се върна в Ловеч - най-красивия град на света, града на люляците. Аз съм щастлив, че имам такива съграждани като вас, които живеят тук и спазват тази хубава традиция - да поддържат тази алея, посадена от мои колеги от цял свят - най-голямата космическа алея в България“, каза ген.-лейтенант инж. Георги Иванов.

„Георги Иванов ни накара преди 40 години всички да погледнем нагоре към звездите, към небето, да забравим нашето ежедневие и да повярваме в себе си. Ние, българите, показахме, че можем да бъдем високо. Това космическо бъдеще продължи с полета на Александър Алекснадров“, каза в словото си генерал Константин Попов, председател на постоянната комисия по отбрана. Той подчерта, че днешният ден има голяма символика за всички, които са влюбени в небето, защото българското правителство гласува днес да имаме ново възстановено военно-въздушно училище.

На  алеята  на космонавти е паметна за Ловеч. Там е и паметната плоча на акад. Димитър Мишев, ловчалия, който посвети 40 години научна дейност на изследване на Космоса, основател и ръководител на дистанционните изследвания на Земята от Космоса. Отдадена бе почит и на паметната плоча на Николай Рукавишников, който летя заедно с българския космонавт.