Ловеч търси място за паметник на Асеневци

  • 19 май 2016, 07:47
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 6f0f 9940

Община Ловеч обяви обществено обсъждане за място за поставяне на монумента „Подписване на мирен договор с Византия в крепостта Ловеч от Асеневци“. Обсъждането ще се проведе на 31 май от 17,00 ч. в заседателната зала на общината. Целта е сондиране на мнения и предложения за подходящи локации на територията на града, където паметникът на Асеневци да бъде разположен.


Склуптурата е поръчана от Община Ловеч през 80-те години на миналия век, но не е прибрана своевременно след нейното изработване. Намира се на територията на бившия комбинат за монументална пластика, собственост на Съюза на българските художници в София, кв. „Илиянци“. А причината да не бъде транспортирана и монтирана толкова години от общината обясниха с липсата на подходящо място.


Паметникът е изработен от гранит, размерите му са 5/5 метра и дебелина 1 метър. Негов автор е скулпторът Георги Гергов. Тъй като СБХ е предприел мерки за почистване на дворните пространства на своя имот се налага спешната нужда от извозването на паметника и транспортирането му до Ловеч, където да бъде поставен на подходящо място.


Скулптурната творба ознаменува победата над Византия през 1187 г. и подписването на мирния договор, с което се полагат основите на Втората българска държава.