Община Ловеч се намира в Северна България. Състои се от 35 населени места.

Ловеч е един от най-старите градове в България. Територията и околностите му са били обитавани още в дълбока древност. В пещерите “Табашка” и “Васил Левски” са открити останки от старокаменната, новокаменната, бронзовата и желязната епоха. Налице са и много свидетелства за живота на първите жители на Ловеч - траките, през IV-III век пр.н.е. Градът е възникнал върху развалините на тракийското селище Мелта и римския град Президиум.

В края на XII век Ловеч влиза трайно в българската история със събитието, поставило началото на Втората българска държава. Тук през 1187 година византийският император Исак II Ангел след 3-месечна неуспешна обсада на Ловешката крепост е принуден да сключи примирие с братята Асен и Петър и да признае независимостта на онези български области, в които се е разпростряло тяхното въстание.

Ловеч е известен като център на Вътрешната революционна организация на Васил Левски, а градът често е посещаван от Апостола.

През първите 22 години на свободна България Ловеч е окръжен център на Ловешка, Троянска и Тетевенска околия.

Днес цялата стара градска част по десния бряг на река Осъм, оформена в епохата на Българското Възраждане, е обособена в архитектурно-историческият резерват “Вароша”. Тук могат да се видят над 200 исторически и архитектурни паметници на културата, музеят “Васил Левски” с най-богатата в страната колекция от лични вещи на Апостола, църквите “Св. Неделя” и “Успение Богородично”, свързани с борбата на България за църковна независимост, Владишкият конак, Старата градска баня.

В границите на резервата са Ловешката средновековна крепост, най-големият и внушителен паметник на Васил Левски в България, сградата на старото училище Йосиф I Български, в която е написан химнът “Върви, народе възродени”, Покрития мост, алеята “Баш бунар”. В района е и къщата на първия български космонавт Георги Иванов.

На територията на Ловешка община се намира най-голямата пещера на Балканския полуостров - Деветашката. Архитектурно-исторически резерват “Старо Стефаново” пази непокътнати 96 жилищни сгради от средата на XIX век с характерния за старопланинския регион архитектурен стил.

Недалеч от Ловеч се намира Къкринското ханче, където през 1872 година е заловен Апостолът на българската свобода Васил Левски.

Културната инфраструктура и дейности на територията на общината включват драматичен театър, библиотека “Проф.Б.Цонев”, исторически музеи, художествена галерия, читалища, духов оркестър.

Община Ловеч е един от спортните центрове в България.

Официален празник:
11 май

Контакти:

5500 Ловеч

ул. “Търговска” 22

Тел: 068 / 688 381

Факс: 068 / 601 261

obshtina@lovech.bg

www.lovech.bg