Ловешката драма с премиера по "Гераците"

  • 16 декември 2018, 20:08
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium %d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5

Седмица преди премиерата на новия спектакъл на Драматичен театър – Ловеч - "Божан, Петър и Павел", сценична адаптация на „Гераците“ на Елин Пелин, билетите бяха разграбени. Най-големите поклонници на Мелпомена осигуриха навреме билети за спектакъла на 18 декември. За първи път са предвидени две премиерни представления – от 16 и 19 часа.

Пиесата е дело на гост-режисьора Снежина Петрова, известна актриса в театъра и киното. В главната роля на стария Герак  стабилно се представя Ленко Гурков, Катя Йочева играе съпругата му. В ролите на  синове Божан, Петър и Павел са съответно Петър Стойчев, Георги Трайков и Тодор Беров (ново име в състава). Участват още Явор Костов и Златина Никифорова (разказвачи), Нина Суванджиева, Силвия Чобанова, Богомила Николова.

Включени в актьорския състав са и ученици от ОУ „Васил Левски“ - второкласникът Божидар Варчев, третокласникът Цветослав  Маринов, четвъртокласничката Надежда Хинкова и шестокласничката Вася Стойкова. Учениците влизат в епизодичните роли на Захаринчо  и Йовка в различните представления. Малките актьори вече преживяха първите вълнения от контакта с публиката на предпремиерата на 10 декември. Тогава залата на театъра бе изпълнена от ученици от ловешки училища, които изгледаха със затаен дъх драмата на Гераците и възнаградиха актьорите с продължителни аплодисменти.

Спектакълът е динамичен и зрелищен разказ на известната от училище повест за разпадането на родовия патриархален космос под ударите на модерното общество. 115 години след описаната история тя странно продължава да е актуална и разбираема и за новите  поколения. Постановчикът Снежина Петрова използва богат арсенал от художествени средства, всичките впрегнати в една цел. На сцената има разказвачи, които четат текста на Елин Пелин, както е в японския обреден театър Но, като същевременно те са и герои в действието. Редуват се илюстративни със силно експресни картини,  релефен „играещ“ звук, функционални цветове, танци, фолклор и актьорски етюди на различни теми.

Режисьорът Снежина Петрова разказа, че прави втори прочит на повестта, след като е работила със студенти по нея като преподавател в НБУ, департамент „Театър“. „Дълбоко съм развълнувано от работа с актьорите и малките изпълнители. Надявам се стигнем до семейните огнища с тази проблематика, особено с въпроса „кой открадна парите“?“, разказа известната актриса.