Ловешкият музей публикува уникални колекции в книга

  • 02 декември 2018, 17:15
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium %d1%80%d0%b8%d0%bc %d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87

Регионалният исторически музей в Ловеч издаде каталога "Повикани под знамето на народната чест". Той стана възможен благодарение на разнообразието и богатството на съхраняваните в музея културни ценности с военна тематика. Представени са ценни вещи за историята на 34-ти пехотен Троянски полк - Книга на безсмъртните, Албум на 34-и пехотен Троянски полк, атрибути на полковия свещеник, трофейни военни атрибути, войнишки принадлежности, оръжие, както и индивидуални и групови фотографии, ордени, документи, войнишко творчество от фронта, везбарско, тъкаческо и изобразително изкуство с мотиви за войните, ликове на политически лидери и на българския цар и не по-малко ценни фотографии, документи и вещи извън периода на войните.

Първоначалният проект на музея е каталогът да бъде с акцент върху реликви от войните за национално обединение, но  претърпява промяна и като резултат  изданието е с обединяващото заглавие "Повикани под знамето на народната чест".

Съхраняваните в музея културни ценности са представени чрез колекциите „34-ти пехотен Троянски полк“, „Документално наследство“, „Вещи“, „Оръжие“, „Наградна система“ и „Фотографии“. В самостоятелен раздел са колекциите „Генерал-полковник Христо Добрев“ и „Генерал-лейтенант Марко Атанасов“.

В съставянето на каталога участват музейните специалисти от двете секции на отдел „Нова и най-нова история“ – Пламен Мяшков, Ганчо Ганев и Христо Тодоров. Предпечатната подготовка е на графичния дизайнер инж. Страхил Кръстев.

С издаването на „Повикани под знамето на народната чест“ екипът на музея се включва в националните инициативи през 2018 г. за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.