Лозята в Шуменско намалели като площ 133 пъти

  • 14 февруари 2020, 19:22
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium img 8878

Преди 30 години в област Шумен са се отглеждали масиви с над 60 000 дка лозя, а в общината около 15 хиляди дка. Сега се обработват едва 450 дка община Шумен. Това означава, че сега се отглеждат 133 пъти по-малко площи с лозя.

Цифрите посочи един от големите винопроизводители в Шуменско Цанко Станчев, на чиито лозов масив бе извършена благословия на насажденията от отец Николай. Бе изпълнен ритуала по зарязване на лозя за Трифон Зарезан, с който се нарича берекет. В него взеха участие и кметът Любомир Христов, заместникът му Боян Тодоров и секретарят на общината Диян Димитров.

Според Цанко Станчев две са основните причини за намаляване на хората, които са зенимават с лозарство в България. „Първият проблем е липсата на работна ръка, която да желае да участва в този процес, който изисква време и усилия. Друг основен проблем, който вече е много тежък, е ниската стойност на субсидията, която се дава за отглеждането на лозя. В Румъния субсидията е 200 евро на дка, в България 14,5 евро“, каза още Цанко Станчев.

По думите му разходите за отглеждане на лозе стават все по-големи от приходите и това прави бизнеса неефективен. „Има и лоши години. Миналата година имаше много хубав плод, но бе много малко. Реколтата беше на половина от това, което трябва и разходите превишават приходите от лозята. А цената на виното, което продавам от години е 3 лв. за литър“, допълни Цанко Станчев.

Той пожела на всички лозари търпение и воля, за да запазят насажденията. „Лозарството винаги е бил труден занаят, но в България става все по-труден. Затова пожелавам на всички колеги търпение. Това е вековен поминък и трябва да се запази. Лозето иска не само ръчен труд и работа, но и много ум, за да се запази“, зави Станчев.

Снимки: община Шумен