Община Луковит се намира в Северна България, част е от Ловешка област. Състои се от 12 населени места. Разположена на двата живописни бряга на река Златна Панега.

В летописите Луковит датира от ХVII в., а в турските регистри - от 1470 г. Археологическите находки говорят, че тук е имало поселище 2 - 3 хиляди години пр.н.е., като при траките то е достигнало бурен разцвет. В пещерата Темната дупка в каньона на река Златна Панега са намерени следи от живот на първобитни хора - едни от първите Homo sapiens, живели на планетата.

Измежду уникалните археологически находки като най-значимо се откроява Луковитското сребърно съкровище от IV в.пр.н.е. То съдържа около 200 предмета с различно предназначение.

Сред множеството легенди от поколение на поколение се предава един истински шедьовър на българското народно творчество - песента “Луковитски моми”, станали символ на града.

Сред дефилето на р.Искър, до с.Карлуково е разположен Карлуковският манастир. През ХV в. е разграбен и разрушен. Днес е запазена само старата църква “Успение Богородично”. Построена през XVI век, тя е била част от голям манастирски комплекс, в който са идвали да се лекуват монаси от цялата стана. Доказателство, че мястото е лечебно, е фактът, че тук светилища са имали и траките, и римляните.

Срещу Карлуковския манастир са запазени две средновековни скални църкви - “Св.Марина” и “ Св.Григорий”.

В историята на Луковит са вплетени имената на народните закрилници Ангел и Вълчан войвода. Тук Апостолът на свободата Васил Левски основава революционен комитет, а в Карлуковския манастир намира прием и работи за българската просвета и национална свобода Софроний Врачански. Още през 1848 г. в една малка стаичка е открито училище.

Четири години след Освобождението - през 1882 г. Луковит става център на околия, а през 1898 г. е обявен за град. Тук е построена една от първите ВЕЦ в България, което говори за предприемачески дух на местното население.

В рамките на общината е обособен туристически маршрут “Магията на Панега”, включващ няколко обекта: карстов извор Глава Панега, къща-музей на поета Сергей Румянцев, “Скулптури на открито” в село Петревене, парк “Панега” и устието на река Златна Панега в река Искър.

Културният живот в община Луковит се развива и обогатява от дейността на 12-те читалища и сформираните самодейни, танцови и певчески групи и двата театрални състава. 

Официален празник:
6 май (Гергьовден)

Контакти: 

5770 гр. Луковит

ул. “Възраждане” № 73

Тел. 0697 52464

Факс: 0697 52014

lukovit@lukovit.bg

lukovit.bg