„Луксът на XIX век” показват в Търговище

  • 26 април 2018, 19:27
  • Default profile Автор Симона Алексиева
Medium 20180425 172802

Търговищенци имаха възможността да надникнат назад във времето, за да видят какви са били обликът и декорацията в европейските домове през XIX век. Това стана възможно в Славейковото училище, където официално бе открита гостуващата изложба „Луксът на XIX век”. Тя е съвместно дело на регионалните музеи в Бургас и Русе, а в Търговище ще остане до 20 септември т.г.

„Увеличаващата се средна класа и силата на модните тенденции през XIX век извикват на живот все по-голямо производство на декоративни елементи от интериора – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури. Широкият спектър от вкусове и качество поражда разнообразни форми и материали. За декоративни и битови предмети се използват различни метални сплави, които заменят среброто и бронза. Това прави лукса и изкуството достъпни за широк слой граждани”, разказа на гостите директорът на Регионален исторически музей-Търговище Магдалена Жечева.

В експозицията бяха представени ценни настолни часовници, вази, свещници, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. Присъстващите на изложбата се възхитиха още на разнообразие от картини, склуптори от бронз и порцелан, кутии за бижута, огледала и др.

„Предметите са датирани от края на 18 в. и 19 в. Това е епохата на романтизма, чиито идеи се оформят в началото на 19 в. и носят много промени спрямо просвещенския 18 в. Формите и образите на тази епоха проникват в света и провокират ново светоусещане, наситено с чувствителност. Това е периодът и на „алафрангата”, когато българите започват да се увличат по европейската мода в облекло, външен вид и бит”, сподели още Магдалена Жечева.