Лясковец с бърз WiFi в манастир, паркове и музей

  • 09 юни 2020, 19:29
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium dji 0070e

Община Лясковец предоставя свободен достъп до висококачествен интернет на осем обществени места по инициативата WiFi4EU на Европейската комисия по споразумение за отпускане на безвъзмездни средства в рамките на механизма за свързване на Европа (МСЕ).

Общината беше сред първите класирани български общини за изграждане на безплатни високоскоростни мрежи за безжичен достъп до интернет на обществени места. Ваучерът по WiFi4EU включва разходите за оборудване и инсталиране на Wi-Fi точки за достъп.

Жителите и гостите на град Лясковец и общината могат да използват безплатната интернет връзка на осем обществени места. За град Лясковец това са детските площадки и горната част на Голям градски парк, Малък градски парк, пространството около Музей на гурбетчийското градинарство, спортната площадка към стадион „Михаил Алексиев”, спортната площадка на Квартал 5 /Черникова бара/ и пространството около откритата сцена в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел”. Зони със свободен достъп до интернет са изградени и в две от съставните села на общината - в пространството около казаревското читалище „Земеделец-1899” и в парка на село Мерданя.

Потребителите, желаещи да използват интернет в тези зони, се свързват към безжичната мрежа WiFi4EU чрез мобилното си устройство, след което трябва да потвърдят достъпа си на автоматично зареждащата се страница.

В следващите три години Община Лясковец има ангажимента за месечния абонамент за интернет и за поддръжката на оборудването, с цел предлагането на безплатен и високоскоростен безжичен интернет. Общата стойност на ваучера е 15 000 евро.

Снимка: Община Лясковец