1435308383
Oбщина

Лясковец

ВИЖ общините (10 общини)

Община Лясковец е разположена в централната част на област Велико Търново. Състои се от шест населени места. Общинският център Лясковец се намира в подножието на скалата, върху която е изграден манастирът “Св. св. Петър и Павел” - символ на града. Името на града произлиза от дървото леска или лешник. Лясковец е обявен за град през 1880 година.

Процесите по формиране на селище в района започват от каменно-медната епоха - IV хил. пр. н. е. По-бързо развитие селището получава в началните десетилетия на Второто българско царство благодарение на изграждането на манастира “Св. св. Петър и Павел”. Тук е открито и първото богословско училище в България.

Днешното положение на града се очертава около XVII век. Лясковец се оформя като селище, състоящо се от пет махали, носещи имената на съответните църкви: Св. Атанас, Св. Васил, Св. Георги, Св. Димитър и Св. Никола. Най-старото селище се е намирало в местността Светицата (по името на малка църква - “Св. Троица”). Махалите се образуват по различно време, главно от различни преселници, като се долепят една до друга.

През 1906 г. е създадено първото градинарско дружество в Лясковец - “Пчела“. Именно с градинарския занаят местните хора са най-прочути. Лясковец е известен винарски център, отглеждат се различни плодове и зеленчуци, някои днешни сортове, които носят името му (напр. Лясковска бамя).

В община Лясковец е единственият по рода си в България Музей на гурбетчийското градинарство, съхранил поминъка на лясковските зеленчукопроизводители.

Всяка година общината е домакин на Националния Петропавловски събор на народното творчество “Хоро се вие край манастира”, а от няколко години на поляните край Петропавловската обител се организира и мащабният Национален събор на овцевъдите, Националният събор за месни специалитети и рали-състезание “Раховец-Лясковец”, включено като официален кръг от Българския шампионат по автомобилизъм.

На територията на гр. Лясковец има регистрирани 120 сгради паметници на културата, предимно възрожденски, свързани с местната история и култура, групирани в четири ансамбъла. Концентрацията им в обособени зони поддържа пространствената характеристика на града.

Интересен факт е, че връх Лясковец на остров Ливингстън в Антарктика е наименуван в чест на града.


ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

Петровден

 

КОНТАКТИ

гр. Лясковец

пл. “Възраждане” № 1

тел. 0619/2 20 55,
факс 0619/2 20 45

obshtina@lyaskovets.net

www.lyaskovets.net