Лятна читалня започва в ловешкия парк „Баш бунар“

  • 27 юни 2016, 18:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4e53474e 6d29 3607

Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ в Ловеч за шеста поредна година стартира „Лятна читалня“  в парка „Баш бунар“ от 28 юни. Инициативата ще продължи през целия летен сезон.


Всеки вторник на детската площадка в парка от 10 до 12 ч. посетителите ще имат възможността да прегледат на място заглавия от централната и регионалната преса - списания и вестници, както и да се посветят на книгата и четенето. 


Народният представител Антон Долапчиев подари за инициативата в Ловеч Къщичка за книги. Тя е монтирана на алеята „Баш бунар“ и ще е отворена 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.


„Вземи. Прочети. Върни” е мотото на къщичката. От нея всеки може да си вземе книга, да я прочете и после да я върне. Желаещите могат да дарят книги. Вече има дарени от народния представител и доброволците на библиотеката.


За родители и деца, посетили лятната читалня, доброволците на библиотеката ще се превърнат в аниматори и първи помощници. Заедно с тях ще могат да апликират и рисуват, да се разходят в приказния свят на любими литературни герои, да участват в различни занимателни игри.


Библиотеката е организирала лятна читалня за пръв път през 1955 г. и е съществувала с прекъсвания до 1961 г.


Инициативата „Лятна читалня“ се реализира съвместно с община Ловеч. Основните й цели са насърчаване на грамотността и любовта към четенето чрез безплатен обмен на книги, както и изграждане на чувство за общност.