Лятна ваканция под чардака на Дечковата къща

  • 01 юни 2019, 17:33
  • Default profile Автор Михаела Благоева
Medium 93

Лятната ваканция за най-малките ученици чука на вратата. Регионален исторически музей – Габрово кани малките ученици и кандидат-ученици на „Ваканция на чардака“. 

От 4 до 7 юни, от 11 до 12 часа, под чардака на Дечковата къща децата ще имат възможност да творят, научавайки интересни неща, и да споделят емоции с нови приятели.

В първото ателие на 4 юни участниците ще изработят ваканционно дневниче, в което да впишат какво искат да им се случи през лятото, а в края на ваканцията ще напишат това, което са осъществили. 

На 5 юни вниманието на участниците ще бъде насочено към ветрилото от щраусови пера на Тодорица Хаджиберова – съпруга на габровския индустриалец Иван Хаджиберов, изложено в музейната експозиция  “Градски бит от края на ХІХ до 40-те години на ХХ век“. Това ще е повод децата да научат кой е Иван Хаджиберов и да разгледат други културни ценности, принадлежали на семейството. В занимателната част ще изработят цветно хартиено ветрило, особено подходящ аксесоар в летните жеги. Ателието ще е полезно и за момчета, защото със собственоръчното творение биха могли да зарадват своите сестри, майки, баби и приятелки. В края на занятието участниците ще усвоят габровския урок – как да си правят вятър, без да хабят ветрилото.

Цветни отражения е наречено ателието в четвъртък, 6 юни. Това ще е най-загадъчното занимание, защото децата ще могат да изберат фигура, чиито контури да очертаят, но какво точно ще се получи и дали резултатът ще отрази очакванията им, ще разберат на финала.

Последният ден ще предложи на участниците разходка във времето и запознаване с особеностите на облеклото и прическите в различни исторически епохи. Ще бъде разгледан салонът на габровската мода, представен в музейната експозиция. Децата ще имат възможност да проявят творчество и сръчност в оформянето на дамски и мъжки прически по зададени модели и да ги разкрасят с подходящи аксесоари.

Цената на посетителския билет за едно ателие е 2 лева. За участие в ателието е необходимо предварително записване до 3 юни на телефон –  066 / 806 905, на място в Дечкова къща или в Регионален исторически музей – Габрово.  

Ето и програмата:

4 юни, вторник – Ваканционно дневниче

5 юни, сряда  – Хартиено ветрило

6 юни, четвъртък – Цветни отражения

7 юни, петък  – Шарен свят и моди разни