Лятното слънце причина за надигналите се плочи на Графа

  • 10 юни 2019, 15:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%93%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b05

"Температурно разширение на напречните отводнители, които са монтирани директно до релсите" са причина плочките по трамвайното трасе на ул. "Граф Игнатиев" и на площад "Славейков" да се надигнат. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова като цитира анализа на инженерите експерти на общинска дирекция "Транспортна инфраструктура".

Температурите в събота и неделя в София доближиха 30 градуса, показа справка в синоптичните прогнози.

"Трябва да съберем проектантите и да видим какъв е проблемът с температурните разширения. Направих справка, че законите на термодинамиката се учат в пети клас. Надявам се тези, които са проектирали, да не са бягали от час", заяви зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов.

Ремонтът на трамвайните релси беше първият етап от обновяването на ул. "Граф Игнатиев" и беше приет в края на 2018 г., обясни кметът. "Това е първото лято, в което трасето се експлоатира и – дефекти. Обявявам налагане на максималната санкция за изпълнителя на този участък – 280 хиляди лева", каза Фандъкова.

Трамвайното трасе е проектирано от общинското предприятие "София проект" и е изпълнено от фирмата "Джи Пи груп". "Те са длъжни да отстранят дефектите за своя сметка, защото обектът е приет, но е в гаранция", допълни Фандъкова. Тя изрази притеснение за компетентността на проектантите, тъй като те е трябвало да изчислят колко точно да са дебели фугите между плочите по трамвайните линии.