Любовта е по-прекрасна, когато не си омъжена ~ Мария Калас

  • 16 септември 2020, 07:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium maria callas 1958

Мария Анна София Кекилия Калогеропулу, или иначе казано Мария Калас, е родена на 2 декември 1923 година в Ню Йорк в семейство на гръцки емигранти. Отива си от този свят на днешния ден.

Калас дебютира в италианската Ла Скала през 1951 година, а след това успехът й става главоломен и стига дори до Парижката опера. Коронните ѝ роли в "Норма" от Белини, "Тоска" от Пучини, "Травиaта" от Верди са само малка шепа от океана на нейния знаменит репертоар.

Интересен факт от живота ѝ е дългогодишната връзка на легендарното сопрано с гръцкия милионер Аристотел Онасис. Болката от раздялата им, сватбата на Онасис с Джаки Кенеди и последвалата негова смърт, отчаянието и мъката, от които Калас не може да се освободи, отслабналото ѝ сърце – всичко това се отразява пагубно на душевното ѝ и физическо състояние.

Легендарната оперна певица е известна колкото със сопрано гласа си, толкова и с прекрасните си цитати, от които черпим и до днес вдъхновение:

„Любовта е по-прекрасна, когато не си омъжена.”

„Подготвям се за репетиции, както бих се подготвяла за брак.”

„Жените не са достатъчно близки с мъжете. Трябва да направим така, че да сме им необходими. Въпреки това, ние имаме най-силното оръжие в ръцете си – това, че сме жени.”

"Не се нуждая от пари. Аз работя за изкуството.”

"Не ми говори за правила, скъпи. Където и да остана, аз правя проклетите правила." "Не им позволявай да отнемат мечтите ти."

"Само кучетата ми никога няма да ме предадат." "За да успееш, трябва първо да приемеш провалите си."

"Трябва да има закон, който да забранява на децата да се качват на сцена. Децата трябва да имат прекрасно детство. На тях не трябва да им се дават прекалено много отговорности.”

"Когато не ми останат врагове, тогава ще разбера, че нищо не струвам." "Любовта е по-важна от всеки артистичен триумф."