Любовта ти дава успеха, но успехът не е щастие

  • 02 октомври 2019, 14:45
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium 1

Тайната "Българе" - бенефис на Христо Димитров, ще имат възможност да гледат на живо жители и гости на столицата на 7-ми октомври. Създателят на ансамбъла е подготвил невероятно шоу за своя 50-годишен юбилей. Какво да очакват гостите на събитието? Кои са най-големите предизвикателства по пътя към успеха? Какво е щастието? За мира, любовта, старите и нови приятели, българщината и модерното общество разговаряхме с Христо Димитров, основател на националния фолклорен ансамбъл "Българе".

- Г-н Димитров, след броени дни ще празнувате вашия 50-годишен юбилей със спектакъл в НДК. Какво сте подготвили за шоуто? С какво ще изненадате публиката и с какво този концерт ще бъде по-различен от досегашните Ви?

- В този спектакъл първото нещо, което показвам е най-доброто от всичко, което съм създал през годините, всичко свързано с история от моя живот и живота на Ансамбъл “Българе”. На този ден навършвам 50 години и е нормално в центъра на вниманието на спектакъла да бъда аз заедно с творчеството ми и нещата, които съм създавал. Разказите са изключително интересни, те са от "кухнята", нещо, което хората не знаят. А това шоу вече го направихме в Античния театър в Пловдив и видях положителната реакция на публиката. Може би най-важното нещо е, че аз за последен път ще танцувам на сцената и тези, които ще дойдат ще бъдат последните, които ще ме видят на живо да танцувам. След което се оттеглям от активна танцова дейност. Това ще бъде един много емоционален за мен ден - такъв ще бъде и самият спектакъл.

- Каква е вашата равносметка в житейски план за тези 50 години? Пред какви предизвикателства се изправихте, за да стигнете до тук - за да може ансамбъл "Българе" да стигне до това световно ниво?

- Всичко това се разказва в този спектакъл - и равносметката, и поуката. Ако все пак трябва с няколко думи да кажа това, което съм научил през тези години е, че в този свят има само една-единствена дума и едно-единствено нещо, към което трябва да се стремим и всичко останало просто се нарежда, ако ние търсим само тази дума. И тази дума е любов. Нищо друго на този свят не ти е необходимо, любовта ти дава щастие, любовта ти дава успеха, любовта ти дава парите, любовта ти дава всичко.

- Кои са хората, които са били до Вас през този път? Според Вас запазват ли се старите приятели или се появяват нови хора, с които да продължите пътя си?

 - Хората, които най-вече стояха до мен през тези години, за да бъда Христо Димитров, който всички познават - това са моята сестра Елена Андерсон и нейният съпруг, вече покойник, които финансираха моите проекти и които бяха основата на създаването на всяко едно нещо, което съм постигнал в моя живот. Със сестра ми продължаваме да работим заедно. И сега сме заедно в телевизия "Българе" - най-новият ми проект. Появяват се и нови хора, които подкрепят идеите ми, един от тях е професор Николай Вълканов, с който реализираме следващия ни голям проект, който ще представлява грандиозно шоу. Ден след рождения ми ден събирам най-близките ми хора - около 300 души, а предишния ден в НДК съм събрал още 400, а пък после в ресторанта още 200... което показва, че има много близки хора, с които аз общувам и с които постигам целите си. Но истинските приятели са много малко. Такива хора се броят на пръстите на едната ръка, защото истинското приятелство изисква страшно много време. Приятелят е като съпругата - ти трябва да прекарваш време с него ежедневно. Това не можеш да направиш с 300 души. Затова тези хора ги наричам по-скоро съмишленици, партньори, съюзници, но самите приятели са много малко - те обикновено са от детските и или от по-ранните младежки години.

- Споменахте, че най-голямата цел и висша ценност е любовта, която от своя страна носи успеха. Успехът променя ли човек?

 - Успехът променя хората както парите променят хората, властта променя хората. Успехът може да бъде оприличен на останалите неща, които споменах. Той е като катализатор на качествата на човека. Когато човек успее, самият успех подсилва неговите качества. Ако той е добър човек става по-добър, ако е лош става по-лош, ако е умен става по-умен, ако е глупав става по-глупав, ако е алчен става по- алчен, ако е щедър става по-щедър. Дали успехът носи щастие? Не, не носи. Щастието е нещо съвсем друго, но успехът носи изключително удовлетворение.

- Какво за вас е щастието? Щастието постига ли се или по-скоро го носиш вътре в себе си?

- Щастието включва три неща. Първото и най-важно е мирът - да имаш мир със себе си, мир с Бога, мир с хората, мир с враговете си. Второто нещо, това е любовта. Любовта постига мира. Когато има любов, има и мир. И третото нещо е свободата. Успехът не се включва тук. Щастието е в теб, но то се и придобива. Ако мразиш един човек или се страхуваш от него или просто ти е неприятен и започнеш да се молиш този човек да го заобичаш, съм сигурен, че ще успееш да го направиш за половин час. Ако не го направиш за половин час, ще го направиш за половин ден, ако не го направиш за половин ден, ще го направиш за половин година. Това е нещо постижимо, то е усилие и може да се научиш да обичаш.

- Какви са ценностите в днешно време? Спазваме ли т.нар. неписан морален кодекс в обществото? Предстоят избори - политиците спазват ли го? 

- Тези закони са написани в Библията и ние ги наричаме Десет Божи заповеди. Има хора, които ги спазват, има и такива, които не ги спазват.  За един човек добро е едно, за друг човек добро е друго. Различните хора имат различни критерии по отношение на това кое е добро, кое е морално, кое е ценно. Ако ние обаче, казваме, че сме християни и трябва да следваме Исус Христос. Мисля, че все по-малко са тези хора и че е налице морален упадък. От друга гледна точка има и хора, които са изключително морални, качествени хора. Такива хора има и в политиката, такива кметове има и в България. Има управници, на които не им пука за хората, но има и такива, които са невероятни и достойни хора. В крайна сметка всички ще се изправим пред Господ и тогава всеки ще си носи отговорността.

- Ансамбъл "Българе" се е наложил като един стожер на българщината, пазител на традициите. Изгубили ли сме връзка с корените си и носим ли българското в себе си в днешно време, или по-скоро сме податливи на по-модерни течения, чужди влияния?

- И двете твърдения са верни. Българите ценим своите корени и в момента има едно много голямо завръщане към българския фолклор. Нескромно мога да заявя, че ансамбъл "Българе" е един много сериозен мотор в това отношение. През 2005 г. създадохме движението Второ Българско Възраждане, идеята на което беше да се възроди фолклора, патриотизма, българщината, традицията и в много отношения можем да видим, че има бум. Патриотизмът е любов - любов към родината. От друга страна българите сме отворени за чуждата култура, няма по-толерантен народ от нас. Ние слушаме турска, гръцка, сръбска, западноевропейска и руска музика. Докато тези народи не правят това с българската, макар че нашата не е по-малко хубава и стойностна от тяхната. Ние обичаме културата на света и подобно на холандците сме изключително отворени. 

- Каква е амбицията на ансамбъл "Българе"? Какво подготвяте за в бъдеще? Разкажете за този световен проект, за който споменахте?

- Ансамбъл "Българе" ще бъде част от новата танцова формация, която ще създадем. Той ще бъде основата ѝ и ще се нарича Европейски танцов дивизион. В него ще участват изпълнители, музиканти, танцьори и певци от България, Русия, Турция, Румъния, може би и Азербайджан и ще създадем едно световно шоу. То ще е невиждано като въздействие, грандиозно и мащабно. Премиерата му ще бъде октомври месец догодина.

- Какво си пожелавате в навечерието на вашия юбилей ? Какво пожелавате на българския народ?

- В материално отношение си пожелавам да създам това шоу и да направя изключително сериозна медия от телевизия "Българе", в духовно отношение - просто да бъда щастлив, в здравословно отношение - да бъда здрав за годините, на които съм, в социално отношение - да имам все повече приятели и да бъда все по-обичам от тях. На българския народ пожелавам да бъде по-единен, да обича повече и да прощава повече. Само тогава ние българите, обединени и обичащи се, можем да станем най-значима нация в света, защото имаме изключителния потенциал да постигнем това. Не в икономическо, а в духовно отношение. И можем да го направим.