Магистралата Русе – Велико Търново тръгва още тази година

  • 18 юли 2019, 17:24
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium dji 0023

Още през настоящата година ще бъдат обявени процедурите за инженеринг и строителство на първите 75 км от магистралата Русе – Велико Търново. Това обяви днес в Старата столица регионалният министър Петя Аврамова. Тя поясни, че ВАС е отсъдил в полза на МРРБ и е отхвърлил жалбите срещу оценката за въздействие на големия инфраструктурен проект върху околната среда. Аврамова похвали общините за добрата работа по парцеларните планове.

Паралелно ще се правят първите два лота – Русе-Бяла и Бяла-обход. След тях ще останат още около 60 километра до Велико Търново и югозападно от града. Петя Аврамова подчерта, че магистралата е много важна, защото е част от международен коридор и чертае нова икономическа ос на България.

Активно се работи и по съединяването на магистрала „Хемус“, която трябва да достигне до Велико Търново до 2023 година. „Двата големи инфраструктурни проекта са от ключово значение за икономиката на цяла Северна България“, коментира кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Панов съобщи и друга добира новина - средствата за регионално развитие в новия планов период на европейските програми ще са с 13% повече спрямо настоящия. „Една от важните промени е, че общините вече ще могат да се обединяват със съвместни проекти, които да насърчат икономическото развитие на цели региони“, завърши градоначалникът на Старата столица, който е председател на Сдружението на общините.