Майка откри стъкла в бебешка каша

  • 04 януари 2013, 12:38
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0b888e0a23

Ужасена майка от Раднево е открила в бебешка каша от ябълки и круши стъкла и веднага сигнализирала в областната дирекция по безопасност на храните.


„Направихме проверка на място в специализирания щанд за търговия с детски храни на радневската фирма „Борекс-комерс” и сигналът се потвърди”, съобщи д-р Радка Манолова, шеф на отдела за контрол на храните в дирекцията. Инспекторите са иззели всички налични пюрета от същата партида – 31082014,  17 бурканчета бебешка каша с ябълки и круши и 6 бурканчета с банани и бисквити.


Производител на опасната детска храна е асеновградската фирма „Ганчев”- ЕООД. „Уведомихме пловдивската дирекция по безопасност на храните за случая, тъй като фирмата-производител е на тяхна територия”, поясни д-р Манолова. Изтеглянето от пазара въпросната партида от бебешка каша обаче било задължение на самия производител.


 „Никой не ни е информирал за случая, за да ги изтегляме продукция от пазара”, заяви Явор Пенчев, търговски мениджър на асеновградската фирма. Той припомня, че „Ганчев” – ООД произвеждала над 100 асортимента бебешки храни. Получавали са различни сигнали от клиенти и контролни органи, но за наличието на стъкла досега никой не бил сигнализирал.


 „Има такъв случай и нашите специалисти започнаха проверка на място във фирмата”, заяви в петък Мартин Радев пресцентъра на Националната агенция по безопасност на храните. Според него контрола при производството на детски храни бил безупречен и технологично нямало как да попаднат стъкла в бабешката каша. Експертите от агенцията дори не изключвали провокация на конкуренти от същия бранш, но щели да проверят сигнала щателно и от всички страни.