Майор Узуново отпразнува годишнина на името си

  • 14 август 2019, 18:59
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%bc%d0%b0%d0%b9%d0%be%d1%80 %d1%83%d0%b7%d1%83%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be

Село Майор Узуново, община Видин, преживя голям празник – 85 години от наименуването му на майор Атанас Узунов, герой от сръбско-българската война. Местните отбелязаха и 23 години от издигането на паметник на майора. Дотогава селото е носило името Халваджи.

Атанас Узунов пристига във Видин като капитан от младата българска войска през 1885 година. Той е командир на северния отряд и комендант на видинската крепост. Проявява големи бойни умения при отбраната на Видин от многобройната Тимошка армия на генерал  Лешанин. На ултиматума на сръбския генерал да предаде крепостта, отговаря: “В нея вие ще влезете само като пленник“.

За спасяването на града получава благодарността на видинчани. На 2 април 1866 година общинският съвет го удостоява със званието почетен гражданин на Видин. Кметът Димитри Златарев дава безплатна закуска за гражданите по повод неговото отпътуване от града.

На тържеството в селото пяха и играха мъже, жени и деца от местното читалище. Гости на празника им бяха заместник-кметът на Видин Венци Пасков и заместник-областният управител  Лъчезар Попиванов.