Мажоретки, "Българе" и Тех парад през май в Шумен

  • 03 май 2017, 20:00
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium img 7657

[caption id="attachment_119379" align="aligncenter" width="2592"]IMG_7657 Заместник-кметът на община Шумен Найден Косев[/caption]

Над 50 са централните събития, с които в Шумен ще бъдат отбелязани майските културни празници тази година, чиято кулминация е на 11 май – Деня на Шумен.

За мероприятията в богатия културен календар през месец май в града днес на пресконференция разказа заместник-кметът на община Шумен Найден Косев.

Майските празници в Шумен започват на 8 май със спектакъла „Осмото чудо“ на ансамбъл „Българе“, който ще се състои на 8 май от 19,00 часа в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Следват честванията за Деня на Европа 9 май. На 10 май Шумен ще се включи в Европейската нощ на литературата. От 18,00 до 22,00 часа пред театъра и читалищата „Тодор Петков“ и „Стилиян Чилингиров“ ще има четения на текстове от български и европейски автори.

Денят на Шумен 11 май ще започне с литургия, която ще бъде отслужена от Варненско-Великопреславския митрополит Йоан.

За втора поредна година 11 май ще е неучебен, в училищата в общината ще се проведе урок по родолюбие.

От 10,00 часа ще започне парад на мажоретни състави от Шумен, който ще завърши пред сградата на общината. Там от 10,30 часа ще се състои ритуал по издигане на знамената на България и Шумен.

„След повече от 8 години в Шумен ще ни гостува делегация от Дебрецен, водена от заместник-кмета по култура на града. Връзките между Шумен и унгарския град не са прекъсвани в годините, но не са били и официални“, каза Найден Косев. Той допълни, че освен от Дебрецен, официални гости на Шумен ще бъдат и представители на администрацията от румънския град Браила.

Делегациите ще присъстват и на тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени наградите на Шумен в сферата на културата.

От 10,00 часа в парка до общината ще бъде подреден музей на открито, а в библиотеката ще се открие изложба от картини, графики, фотоси и плакати на тема „Българската държава в художественото слово и образ“.

В 11,30 часа около площад „Освобождение“ ще бъде открита забавна занималня за най-малките жители на Шумен. „Аниматори ще играят с децата, ще се проведе викторина, ще има музикални, танцови изпълнения“, обясни Найден Косев.

Празничната програма на 11 май ще завърши с концерт на пл. „Освобождение“, в който участие ще вземат ансамблите „Мадара“, „Луди млади“, мажоретки, хип хоп съставът „Емоушън“, групата за съвременни танци от Варна „Електра“, танцовата формация „Елика“ от Пловдив, новата група на Стефан Диомов „Петте сезона“. След изпълненията ще има заря.

Новото, което ще се състои тази година е мащабен техно парад с участие на Дива Вокал и DJ Светльо, DJ Филип и DJ Диас. Парадът ще започне с шествие на 11 май, когато от пл. „Кристал“ ще тръгне платформа с озвучителната техника и част от участниците в техно парада. Платформата ще обиколи кварталите на града. От 16,00 часа техно парадът продължава пред площада на читалище „Добри Войников“, след което ще се насочи към парк „Кьошкове“, където любителите на електронната и техно музиката ще могат да й се наслаждават до зори.

„Постарали сме се така да организираме събитията, за да има по нещо за шуменци от всички възрасти“, каза Найден Косев.

Културните празници продължават и след официялни Ден на Шумен.

На 13 май от 10,00 до 18,00 часа в парка до сградата на общината РИМ-Шумен и гости от страната ще представят музейни анимации, чиято кулминация ще е от 21,00 часа, когато шуменският и габровският музей ще представят спектакъла „Не ходи там след залез слънце“.

Също на 13 май от 11,30 часа на бул. „Славянски“ ще има парад на ретро автомобили, а водачите им ще направят демонстрации със своите возила между ул. „Карел Шкорпил“ и Военния клуб.

На 20 май Шумен ще се включи в Европейската нощ на музеите, като входът за всички музейни експозиции в града ще бъде свободен от 16,00 до 24,00 часа.

Денят на славянската писменост 24 май ще започне с концерт на фолклорни състави от 9,15 часа на пл. „Кристал“. След това ще бъде изпратен Випуск 2017, а от 10,15 от „Кристал“ до сградата на Военния клуб ще се проведе шествие. От 11,00 часа пред сградата на община Шумен местни състави ще изнесат концерт, а по същото време в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще бъдат връчени наградите на Шумен в сферата на образованието.