Майстора в цял ръст показват в Шишковци

  • 13 юни 2018, 19:03
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium img 20180613 113225

Изцяло променената експозиция в къщата-музей на художника Владимир Димитров-Майстора беше открита днес в кюстендилското с. Шишковци. За пети път в селото, където Майстора е живял и творял около 30 години, беше открит и пленерът за студенти първокурсници от Художествената академия по специалностите скулптура и графика.

Реновирането продължило няколко месеца - къщата-музей обаче изцяло е променена, с модерни акценти при аранжирането, казва директорът на кюстендилската галерия "Владимир Димитров-Майстора" скулпторът Валентин Господинов.

Вкарано е ново осветление, близко до естественото. Вещи и дрехи на Майстора, които се пазели на окачалка в помещение, сега са в специално монтирана стъкленица.

"Постарахме се да създадем и визуална представа за човека, за Майстора - в целия му физически ръст, а той е бил висок 1,98 см ", поясни шефът на кюстендилската галерия Господинов.  

Мазетата в къщата също са екпозиционна площ вече. В тях са показани творби на предишни участници в студенсткия пленер "В духа на Майстора". 16 студенти и двама преподаватели от Националната художествена академия ще участват в 5- то издание на изявата.

В Шишковци те ще черпят вдъхновение от красивата природа на Кюстендилското поле Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и поречието на река Струма. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” на 22 юни.

"Постарали сме се да им създадем отличин условия да творят и да се чувстват вдъхновени", каза кметът на Шишковци Климент Терзийски. Кметът на общината Петър Паунов дойде в Шишковци да поздрави участниците и местните хора с обновената екзпозиция "Майстора".