Майстори на длетото разкрасяват Мездра

  • 17 юни 2014, 12:14
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53a03024bc292

Мездра е домакин на шестия симпозиум по скулптура, който се провежда на всеки две години в града край река Искър. Организатор на традиционния арт форум е община Мездра със съдействието на предприятието за обработка на скално-облицовъчни материали "Хемус-М", което е предоставило безвъзмездно каменните блокове и е осигурило терена за работа на творците.


В тазгодишното издание на биеналето участват шестима скулптори от различни поколения, представители на съвременното българско монументално изкуство. Доайен сред тях е 69-годишният Наско Настев от Стара Загора, който участва в симпозиума за трети път. Средното поколение майстори на длетото, чука и ъглошлайфа е представено от Красимир Яков (59 г.) от Плевен и Стоян Заваринов (57 г.) от Пловдив, а по-младото поколение - от Асен Арсенов (37 г.) от Монтана, Радослав Маглов (35 г.) от София и Иван Стоянов (33 г.) от Ямбол.


Съгласно регламента на симпозиума, участниците творят на свободна тематика. Наско Настев извайва от бял врачански камък изящна "Легнала фигура". Красимир Яков, който участва в биеналето за втори път, работи върху "Вечерен звън" - оригинална арка с камбана и вписан нотен ключ сол, символизираща постоянно възраждащия се дух на българщината. "Музика" е озаглавил своята елегантна скулптура на виолончелистка Стоян Заваринов, който е преподавател в Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов".


Изработените по време на симпозиума монументални художествени произведения остават собственост на Мездра. Те ще бъдат експонирани в пешеходната алея на булевард "Стамболийски", в зелените площи между общинския пазар и новостроящата се многофункционална спортна зала.


По този начин ще продължи естетизацията на градската среда чрез изграждането на галерия на открито от скулптурни пластики и композиции, която бе започната преди десет години. Сега експозицията включва 30 екстериорни творби от 24-ма скулптори, в това число двама чужденци (испанка и румънец) и трима местни автори.


*Още новини от Мездра четете тук.