Майстори на разказа мерят сили в конкурса "Земя на пеещите колелета"

  • 01 септември 2019, 20:03
  • Default profile Автор Дарина Михалева
Medium %d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81До 8 октомври община Генерал Тошево приема литературни творби на желаещи да участват във второто издание на националния литературен конкурс "Земя на пеещитета колелета". Конкурсът се провежда на всеки две години и негов организатор е Община Генерал Тошево с подкрепата на Съюза на българските писатели и издателства „Захарий Стоянов“, „Български писател“, ЕТ „Добруджа експорт – Георги Балабанов“ и с медийната подкрепа на в. „Словото днес“ и сп. „Везни“. Литературната надпревара е посветена на големия писател и разказвач, Певецът на Добруджа - Йордан Йовков. Община Генерал Тошево е тясно свързана с автора на "Албена" и "Боряна". Голяма част от героите в разказите на писателя са взаимствани от хората, с които ежедневно се е срещал писателят, докато е учителствал в село Красен, Община Генерал Тошево. 

Целта на конкурса е да продължи литературната традиция на Йовковия разказ, в който действията и персонажите са вдъхновени от хуманизма, трудолюбието на добруджанеца и стремежа към красотата във всички нейни форми и проявления.

Право на участие имат всички автори, навършили 16 г., като всеки желаещ трябва до крайния срок - 8 октомври т.г., да изпрати разказ до четири стандартни страници А4, шрифт Times New Roman 12, междуредие 1. Всеки автор може да участва с един разказ. Допуска се и съавторство.Важно условие е произведенията да не са публикувани до момента на приключването на конкурса, включително и в електронен вариант.

Организаторите са разписали и иясни критерии за оценка, която ще се прави от тричленно жури, назначено със заповед на кмета на общината. Ще се следи творбите да имат свързаност с проблематиката за земята, труда на хората и Добруджа; последователност/логика на изложението; динамика на повествованието; умение да се изграждат характери; композиция – завръзка, основен текст, развръзка, финал, както и езиков речник и правопис.

Наградният фонд е осигурен от общината и е в размер на 1800 лв., като ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда, поощрителна награда, приз за млад автор, награда за местен творец и награда на Община Генерал Тошево.

Ще бъдат присъдени и четири специални награди - на Съюза на българските писатели, на издателствата „Захарий Стоянов“ и "Български писател“, и на ЕТ „Добруджа експорт – Георги Балабанов“.

Церемонията по награждаването ще се проведе през ноември.