Майстори от Одрин демонстрират умения в Пловдив

  • 30 май 2014, 15:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5388a89fa67ed

Майстори от най-близкия до нашата граница голям турски град Одрин ще демонстрират на живо в Стария Пловдив как се прави прочутия сарай сапун. Това са ароматните във форма на плодове и зеленчуци сапуни, с които навремето султаните задължително дарявали своите гости.

През целия ден днес архитектурният резерват под тепетата ще бъде терен за изява на най-добрите занаятчии от одринските работилници. Публиката ще може да наблюдава създаване на изкуството ебру ири, което е рисунка върху вода с помощта на специални бои и четки.


Картините се получават след нанасяне на прахови бои върху сгъстена вода. Ще има щандове и за типични турски сувенири, сред който най-атрактивни ще са кутиите за бижута по модела на тази, която Сюлейман подарява на своята любима Хюрем. Организаторите на празника на Одрин обещават да пренесат посетителите в света на турските киносериали, като им покажат много от своя бит и нрави, които цял свят познава от филмите. В програмата са включени и демонстрации за това как се украсява с народни мотиви дърво, хартия или кожа, изкуство особено популярно в южната ни съседка. Празникът ще завърши с дегустация на традиционни одрински специалитети и с музикална програма на откритите сцени "Конюшните на царя".


* Още новини от Пловдив четете тук.